Nyhed, 05.november 2025

I en urolig tid kan vi ikke bare have nok i os selv

L&F's formand understreger, at der er brug for flere fødevarer i fremtiden. Derfor skal landbruget styrkes og EU’s fødevareforsyningssikkerhed forsvares.

Efterspørgslen på fødevarer er stigende i verden. Det betyder, at flere lande har fokus på at udvide landbrugsproduktionen for at sikre fødevareforsyningssikkerheden. Det mener Søren Søndergaard bliver glemt i Danmark.

- Den der naive tilgang til, at man bare kan skrue ned for landbruget, samtidig med at efterspørgslen på fødevarer stiger, og så lade to og to give fem - den trives desværre meget bredere end som så, siger Søren Søndergaard fortsætter:

- Vi skal passe på, at den naivitet ikke ender med at ødelægge en ellers enorm vigtig styrkeposition. Både for Danmark og Europa, siger han.

Danmark må ikke lukke sig om sig selv og derfor er det vigtigt, at der kommer et øget politisk fokus på at sikre Danmark som landbrugsland. Den gode landbrugsjord i Danmark skal fortsat bruges til afgrøder for mennesker og dyr.

- Jeg bliver altid lidt træt, når jeg hører aktører sige, at vi i Danmark bare kan nøjes med at producere til vores eget forbrug i stedet for at eksportere så meget. Alene i Europa er der flere lande, som ikke producerer korn nok til eget forbrug. Fx Norge, Grækenland, Italien, Østrig, Slovenien, England og Irland. De er afhængige af at kunne importere fra os andre. Og så importerer vi noget andet fra dem, lyder det fra L&F-formanden.

Søren Søndergaard opfordrer til, at hvert EU-land bidrager med det, som er landenes styrkepositioner. Kun på den måde kan EU opdyrke en selvstændig og stærk position i en verden, hvor handelskrige og protektionisme fylder mere og mere.

- Hvert land skal skrue op for det, de er bedst til, hvis vi vil stå distancen mod Kina og USA i globale handelskrige. Hvis vi vil sikre vores selvforsyning i urolige tider. Hvis vi vil undgå dagligvareprisernes himmelflugt. Ja, så skal hvert land komme med en ret til buffeten. I Danmark kan vi blandt andet lave fødevarer, for vi har noget af verdens bedste jord til det, siger Søren Søndergaard.