Kartoffeltorvet er et centralt omdrejningspunkt på kongressen. Foto: Helge Lynggaard.
Kartoffelkongres: Ny struktur og fokus på unge
Den 23. januar 2025 samler Kartoffelkongressen branchen. Denne gang med ekstra fokus på de unge. Samtidig knytter Danske Kartofler sig tættere til L&F.
Der hedder Kartoffelkongres i stedet for Store Kartoffeldag. Men ellers ligner arrangementet i Vingsted 23. januar i høj grad sig selv.
Danske Kartofler er som vanligt arrangør, som noget nyt dog i samarbejde med L&F, med årsmødet som det politiske omdrejningspunkt. Dertil et vidtspændende fagligt program, der med et skarpt felt af oplægsholdere kommer omkring en lang række aspekter ved dyrkning og afsætning af kartofler.
- Under generalforsamlingen vil unge, for eksempel medarbejdere på kartoffelbedrifter og studerende, der arbejder med eller interesserer sig for kartoffelbranchen, få tre skræddersyede indlæg. De fleste af dem har alligevel ikke stemmeret på generalforsamlingen, så det giver rigtig god mening, at de i stedet for at lytte på generalforsamlingen kan få nogle gode faglige input. Derudover har vi, efter flere år med stigende interesse for udstillerne, i 2025 prioriteret 25 minutters ekstra tid til udstillersessionerne på Kartoffeltorvet. Vi har i år hele 27 udstillere på plads og det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler.
Markante ændringer
På det politiske niveau lægger Danske Kartoflers bestyrelse op til markante ændringer. Bestyrelsen anbefaler at bestyrelsen slankes fra 12 til 6 medlemmer, og at der nedsættes arbejdsgrupper for lægge-, spise-, og stivelseskartofler.
- Vi ser behovet for at blive lidt mere agile. Det mener vi, at den struktur kan hjælpe os til at blive. Jeg er selvfølgelig spændt på, hvordan medlemmerne tager imod forslaget, siger Carl Heiselberg.
En anden vigtig ændring af organiseringen er, at Danske Kartofler flytter sit sekretariat til Axelborg og dermed kommer tættere på Landbrug & Fødevarer. Det vil sige, at alle de administrative processer, medlemshåndtering, referater og kontakten til det europæiske arbejde nu varetages i L&F-regi.
- Vi ser en styrke i, at vores sekretariat er nærmere det øvrige landbrugspolitiske arbejde. Vi har hele tiden oplevet en meget stor hjælp og opbakning fra Landbrug & Fødevarer til vores indsats, men vi tror, vi kan få endnu mere udbytte af at være til stede med vores sekretariat midt i det politiske arbejde, siger Carl Heiselberg, der glæder sig over, at Danske Kartofler fremover kan trække på den meget erfarne Jacob Bagge Hansen til det politiske arbejde med særligt fokus på det internationale.
- Jacob er allerede i oktober valgt som næstformand i arbejdsgruppen for kartofler i den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogega.
Faglighed hos SEGES Innovation
Carl Heiselberg understreger, at det fortsat er SEGES Innovation, der varetager den faglige del af arbejdet.
- Der sidder en fantastisk kompetence i SEGES Innovation i skikkelse af Lars Bødker. Ham kommer vi selvfølgelig fortsat til at trække på. Han får en rigtig stor opgave i forhold til at arbejde videre med kartoffelskimmel, som er en af de helt store faglige udfordringer, vi slås med i disse år. En anden stor ting er plantebeskyttelsesmidlerne, hvor vi i den danske kartoffelproduktion efterhånden har så få midler til rådighed, at det er svært at lave en effektiv bekæmpelse. Så der er nok at tage fat på, både fagligt og politisk. Jeg tror, den nye organisering kan hjælpe os på vej mod at få løsnet op for nogle af knuderne, siger Carl Heiselberg.