Nyhed, 23.oktober 2025

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure imponeret juryen med deres helhedsorienterede tilgang til mad, dannelse og bæredygtighed.

-Vores nyeste tiltag er Oures Have, hvor vi dyrker egne grøntsager. Det har vi gjort for at ramme den nye generation af borgere, der aldrig har været så langt fra primærproduktionen, som nu. Der sker bare noget, når man kommer ud i haven og er tæt på jord og dyrkning, sagde den stolte køkkenleder Mads Dreyer, da han fik overrakt trofæet som vinderen af Køkkenprisen 2025.

Med over én million årlige serveringer har køkkenteamet, under ledelse af Mads Dreyer, sat sig for at gøre elever og lærere til bevidste forbrugere. Ud over et markant fokus på lokale råvarer og et Økologisk Spisemærke i guld tager Skolerne i Oure endnu et skridt i 2025 med lanceringen af Oures Have – et initiativ, der tydeligt viser skolens ambition om at styrke både bæredygtig dannelse og råvarekendskab.

Her dyrkes grøntsager, der kan bruges i køkkenerne, direkte fra skolens egen have, hvor økologiske dyrkningsmetoder og et regenerativt mindset går hånd i hånd med læring, engagement og respekt for naturens kredsløb. Dog handler Oures Have om meget mere end blot produktion af grøntsager – det handler også om at gøre eleverne bevidste om, hvor grøntsagerne kommer fra, og hvordan de er dyrket.

Det kan lyde som en romantisk drøm, men det er vores erfaring, at vores elevers kendskab til rejsen fra jord til bord er meget begrænset. Ved at inddrage dem i hele processen – fra jorden klargøres til vækst, til at så, passe, vande, luge og til sidst høste grøntsagerne og bidrage til at forarbejde dem i køkkenet – vil de blive mere bevidste forbrugere. Sådan skrev skolen i deres indstilling til prisen.

Måltidspædagogik, gode råvarer og økologi

Ifølge Anders Nicolajsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer og ansvarlig for prisen, var det især Skolerne i Oures evne til at integrere måltidspædagogik, gode råvarer og et stort fokus på lokal økologi, der gjorde udslaget:

-Skolerne i Oure har skabt et forbillede for, hvordan offentlige køkkener kan være drivkraft for både sundhed, læring og grøn omstilling blandt både unge og voksne. Det er ikke nogen let opgave at lave mad til så mange forskellige brugertyper – fra dem, der kræver masser af energi og protein, til dem, der går op i klima og bæredygtighed – og samtidig fastholde et ukueligt fokus på økologi, velsmag og måltider med sjæl og personlighed.

-På Oure knokler de for at blæse og have mel i munden, og det lykkes i stor stil: Besøget afslørede glade elever, personale med fagligt overskud og et forbilledligt fokus på alt det, der gør måltidet til en helhedsoplevelse, sagde Anders Nicolajsen

Fortsat fokus på økologisk innovation

Med Køkkenprisen opfordrer Landbrug & Fødevarer til fortsat innovation og udvikling i de offentlige køkkener. Som en del af prisuddelingen har juryen i løbet af sommeren besøgt de nominerede køkkener for at vurdere deres arbejde på nært hold, hvilket kulminerede i dagens kåring af vinderen.

Landbrug & Fødevarer takker alle, der har indstillet kandidater til prisen, og ser frem til at følge udviklingen inden for økologiske og bæredygtige måltider i de offentlige køkkener.

Stort tillykke til alle de nominerede – og særligt til årets vinder, Skolerne i Oure. 

Se mere om prisen på goderaavarer.dk