Nyhed, 15.august 2025

Fødevarepriser påvirkes først og fremmest af globale forhold

Når priser på fødevarer bliver fastsat, handler det først og fremmest om udbud og efterspørgsel på de globale markeder.

De seneste dage, har fødevarepriser fået stor politisk opmærksomhed. Senest har statsminister Mette Frederiksen varslet afgiftslettelser og et tjek af konkurrencevilkårene i fødevaresektoren. Begge dele hilses velkommen af Martin Brauer, direktør for samfundsøkonomi og erhverv i Landbrug & Fødevarer, som dog ikke ser udfordringer, når det kommer til konkurrence i værdikæden.

- Vi går gerne i dialog med regeringen. Men jeg har svært ved at se, at der er grund til mistanke mod fødevareproducenterne. Så sent som i 2024 lavede Konkurrencestyrelsen en rapport om det selvsamme tema. I rapporten fremgik det helt klart, at priserne i Danmark ligger på niveau eller endda under andre EU-lande, når man tager højde for købekraft, afgift og moms, siger Martin Brauer.

Han mener det er forkert, når nogle angriber landmændene for at tjene for mange penge på deres produkter.

- Fødevarepriser er globale og det er ikke et særskilt dansk fænomen med stigende priser. Med til billedet hører også, at vi siden Corona-pandemien har haft højere omkostninger til energi, gødning samt en generel usikkerhed på verdensmarkedet som følge af trusler om handelskrige. Det er alt sammen faktorer, som presser priserne opad, siger han.

Martin Brauer mener dog ikke, at politikerne er uden indflydelse på priserne i supermarkedet.

- Det er klart, at fx moms og andre nationale afgifter er elementer, som politikerne kan vælge at kigge på og reducere eller helt afskaffe. Det vil gøre en forskel og det er noget, som politikerne helt og holdent har kontrol over, siger han.

Læs fagligt notat om fødevarepriser