
Positivt med en ulvehandlingsplan - men ikke i mål endnu
Det er positivt, at der kommer politisk handling, men L&F ønsker, at der sættes hårdere ind over for ulve, når det kommer til forebyggende regulering.
Jeppe Bruus har netop fremlagt en ulvehandlingsplan, der blandt andet ændrer definitionen af en problemulv, så det bliver nemmere at regulere ulven i efter angreb bag ulvesikrede hegn.
Med den nye ulvehandlingsplan trækker regeringen og Ministeriet for Grøn Trepart i den rigtige retning. For situationen som den er lige nu, er uholdbar for de jyske husdyrholdere.
Anders Kjær, viceformand i Landbrug & Fødevarer og formand for Familielandbruget siger:
"Vi bakker op om, at man styrker håndteringen af ulve, for det er udtryk for sund fornuft og et helt naturligt skridt. Men vi er ikke i mål endnu. Vi har brug for skarpere og mere forebyggende regulering, der beskytter husdyr og lokalsamfund, før skaden sker – ikke først bagefter. Og så er der brug for klare regler for erstatning, når det kommer til tab efter et angreb."
Landbrug & Fødevarer har længe presset på for at give landmænd og husdyrholdere bedre mulighed for at forebygge ulveangreb. For det handler om tryghed og om at kunne passe ordentligt på sine dyr, lyder det fra Anders Kjær:
"Man skal ikke stå op hver dag med ondt i maven og med en frygt for, at ulven har maltrakteret græssende dyr på markerne. Det er uholdbart for os alle sammen. Derfor er jeg også glad for det politiske fokus, der nu er kommet på sagen. Det er positivt, at regeringen vil give bedre muligheder for at regulere ulvene, men vi havde gerne set en regulering, der løste problemet inden et angreb", siger han.
Han henviser til ulvereguleringen i Sverige, der på flere punkter går længere end den danske. Her arbejder man med en egentlig regulering af bestanden.
"Ministeriet siger selv i planen, at man vil kigge til Sverige og lære af deres erfaringer. Det er en god nyhed, for svenskerne er gået mere kontant til værks og har en klar ambition om at sænke antallet af ulve. Min opfordring er, at vi implementerer de svenske regler i Danmark", siger Anders Kjær.
Anders Kjær er desuden positiv over for den nye mini-trepart, som også er en del af den nye plan.
"Vi hilser den nye mini-trepart velkommen. Det er vigtigt, at husdyrholdere, myndigheder og eksperter i fællesskab drøfter, hvordan vi bedst beskytter både dyr og mennesker. Vi må sikrer, at hegn, erstatninger og regulering fungerer i praksis. Vi står klar til at bidrage med viden og konkrete erfaringer, for det skal ikke være manglende koordination, der er skyld i et angreb".