Nyhed, 18.august 2025

Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge er i gang

Den Nationale Grøntuge har til formål at gøre danskerne klogere på grøntsagernes kvalitet og mangfoldighed.

Analyse: Danskernes forbrug af grøntsager

I dag skydes Den Nationale Grøntuge officielt i gang – en landsdækkende fejring af grøntsagernes mangfoldighed, smag og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider. Men ugen skal også være med til at vende en ærgerlig udvikling, hvor hver anden dansker ikke spiser grønt dagligt, og hvor kun en tredjedel af danskerne kender til Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

”Tallene viser, at 53 procent af danskerne i dag spiser grønt på daglig basis. Der er altså hele 47 procent, som ikke får grøntsager dagligt. Selvom det ikke er signifikant, ser vi en negativ udvikling i forhold til sidste år, så det går den forkerte vej. Derfor er der behov for at få sat fokus på grøntsagerne i danskernes kost, netop som vi gør med Den Nationale Grøntuge,” siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og projektleder på Den Nationale Grøntuge:

”Vi ved, at grøntsager er helt centrale i en sund og varieret kost. Faktisk er grøntsager den fødevaregruppe, vi anbefales at spise klart mest af på daglig basis. Når færre danskere spiser grønt, samtidig med at de ikke kender de officielle anbefalinger, understreger det behovet for at sætte grøntsagerne på dagsordenen.”

På trods af mange års fokus på kostråd og sundhed, er der fortsat mange, der går uden om grøntsagerne. Det handler ofte om manglende inspiration, viser analysen. Og netop inspiration er i højsædet under Den Nationale Grøntuge:

”Vi tror på, at smag og inspiration virker langt bedre end løftede pegefingre. Gennem Den Nationale Grøntuge sætter vi derfor særligt fokus på de mange smagsoplevelser, farver og teksturer, grøntsager kan tilbyde, og hvordan de kan gøre vores måltider både smukkere og mere spændende,” siger Line Munk Damsgaard og fortsætter:

”Vi håber, at ugen kan være en anledning til at udforske grøntsagerne på nye måder og gerne sammen med andre. Når vi engagerer både børn og voksne i at snitte, smage og eksperimentere i køkkenet, styrker vi både madglæden og grøntforbruget,” siger hun.

Den Nationale Grøntuge afholdes i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Sammen med knap 50 partnere over hele landet vil Landbrug & Fødevarer gøre det lettere og sjovere at få flere grøntsager ind i hverdagen – både hjemme, i kantiner, institutioner og dagligvarehandlen.
Ugen samler dermed aktører på tværs af fødevarebranchen, dagligvarehandlen, uddannelsessektoren og civilsamfundet med ét fælles mål: At få Danmark i grønt humør – og i en grønnere retning.