Foto: L&F

Nyhed, 07.maj 2025

Minister på tur: Lokale treparter og planteforædling

Trepartsminister Jeppe Bruus besøgte mandag Sejet Planteforædling og en af de lokale treparter.

Hvordan skrider det frem med arbejdet i de lokale grønne treparter, og hvorfor er ny teknologi inden for planteforædling så vigtig for den grønne omstilling? Det fik trepartsminister Jeppe Bruus svarene på, da han sammen med L&F-formand Søren Søndergaard og L&F-viceformand Martin Hjort Jensen mandag besøgte to lokale grønne treparter og Sejet Planteforædling. 

Der er et konstruktivt samarbejde og en fælles vilje til at lykkes med målene i den grønne trepartsaftale.

Det var meldingen fra de lokale treparter ved både Horsens Fjord og Skjern Ådalen, som trepartsminister Jeppe Bruus besøgte sammen med blandt andre L&F-formand Søren Søndergaard og L&F-viceformand Martin Hjort Jensen.

Dagen begyndte hos DLG-virksomheden Sejet Planteforædling, hvor delegationen fik fortalt, hvordan forædlingsvirksomheden siden 1947 har arbejdet målrettet på at forædle fremtidens planter til både dyr og mennesker, og hvilke muligheder der er for at bruge teknologi i planteforædling, så vi i fremtiden kan få mere ud af den jord, der dyrkes på i Danmark, og på den måde effektivisere driften.

Et godt samarbejde for at nå grønne mål var overskriften på det efterfølgende besøg på Horsens Rådhus, hvor repræsentanter fra den grønne trepart ved Horsens Fjord fortalte om deres arbejde.

– Vi er kommet et rigtig godt sted hen og har en velfungerende trepart. Og det er vigtigt, for vi har en stor opgave foran os, som vi skal bidrage til, sagde Claus Fenger, landmand og L&F-repræsentant i treparten ved Horsens Fjord.

De positive toner glædede formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard

– Det betyder meget, at vi besøger de lokale treparter sammen med trepartsministeren og hører fra repræsentanterne. Det er en stor opgave, de har fået, som kun kan løses ved et konstruktivt samarbejde. Det er vigtigt, at vi som lodsejere bakker maksimalt op om vores lokale repræsentanter, så de har et stærkt mandat at arbejde ud fra, sagde Søren Søndergaard.

Repræsentanterne i de 23 lokale treparter skal sammen finde de rette balancer, så der i fremtiden både er plads til en robust og konkurrencedygtig landbrugsproduktion, en styrket natur og et bedre vandmiljø.

Længere vestpå, ved Pumpestation Nord, Skjern Ådal, var der også gode vibrationer mellem de lokale trepartsrepræsentanter.
Anne Jensen, projektleder i Naturstyrelsen, gav en status på det store klima-lavbundsprojekt ved Pumpestation Nord.

– Vi har 52 lodsejere med i projektet og har fået ja fra dem, der ejer 92 procent af jorden. Så vi er næsten klar til at gå i gang, sagde hun.

Det er positivt, at der er så meget fremdrift i projektet, sagde ministeren og understregede, hvor vigtigt det er, at de relevante lodsejere bliver orienteret først, når projekterne går i gang.

Ved Pumpestation Nord deltog lodsejerne Niels Rasmussen og Poul Aarup i besøget. De har begge valgt at lægge jord til det store lavbundsprojekt og havde et par spørgsmål til ministeren om jordpriser og fremtidige miljøgodkendelser. De er dog positivt indstillet over for projektet og den grønne trepartsaftale.

– Du skal bare knokle på, sagde Niels Rasmussen til Jeppe Bruus.
Herefter tog Martin Hjort Jensen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, ordet og sagde henvendt til både ministeren, repræsentanter fra Naturstyrelsen, Ringkøbing-Skjern Kommune og de to lodsejere:

- Vores lokale treparter er heltene. Det er svære opgaver, de står overfor, men de skal nok blive løst, hvis bare alle har viljen til at fjerne de bump som vil opstå undervejs. Og det gør vi nemmest ved at tale om dem direkte med de politisk ansvarlige herude ved markerne, sagde han. 

Måske er du også interesseret i