Nyhed, 02.april 2025

Ny spildevandsaftale: Udmærket første skridt, men ikke i mål

L&F ser den nye spildevandsaftalen som et udmærket første skridt, men politisk er man ikke i mål med spildevandsindsatsen.

En ny politisk aftale skærer ud i pap, at der skal gøres mere ved udledningerne af næringsstoffer fra spildevand.

Aftalen, som er offentliggjort af Miljøministeriet, vil reducere udledningerne svarende til 572 tons kvælstof fra spildevand om året gennem øget rensning ved 16 fjorde og kystvande rundt i landet.

"Det var vigtigt for os, at den grønne trepart også forholdt sig til spildevand. I dag ser vi de første resultater, for nu finder man vejen til at reducere 572 tons kvælstof ved at forbedre spildevandsrensningen. Det er dog meget vigtigt at huske på, at vi ikke er i mål endnu med spildevand. Og ligesom vi i landbruget skal nå vores mål, skal myndighederne også helt i mål," siger formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard. 

I aftalen om Grøn Trepart fremgår det helt klart, at den samlede kvælstofreduktion fra spildevand skal nå op på 860 tons. 

"Dagens aftale når ikke helt i mål, og der skal selvfølgelig leveres 100 procent på det, vi har aftalt om spildevand. Det holder vi et vågent øje med," siger Søren Søndergaard.

Spildevandsindsatsen er et vigtigt element – også på grund af klimaforandringerne.

"Med klimaforandringerne er der ingen tvivl om, at miljøpåvirkningen fra spildevand fremadrettet vil komme til at stige, hvis ikke vi gør en indsats her," siger Søren Søndergaard og fortsætter:

"Derfor vil det være helt oplagt at finde de resterende 288 tons kvælstofækvivalenter gennem reduktioner i antallet af overløb."

Derfor skal man have overblik over mængden af spildevand, der kommer fra overløb i Danmark. Det berører dagens aftale ikke.

"Overløb er et selvstændigt tema, som er meget vigtigt for os. Det vil vi fortsætte med at løfte politisk. For som det er nu, vurderer myndighederne, at usikkerheden er over 55 pct. på halvdelen af de indmeldte overløb. Det er langt fra godt nok og understreger behovet for handling. Landmænd ved hvor meget kvælstof de bruger, og der er streng kontrol med området. Men samtidig har vi eksempler på, at urenset spildevand får lov til at løbe ud i åer, vandløb og fjorde fra overløb," siger Søren Søndergaard.

I aftalen om grøn trepart er det besluttet, at det skal være dyrere for kommunerne at udlede urenset spildevand. Det er et vigtigt incitament og udtryk for sund fornuft, mener Søren Søndergaard.

"Det er naturligvis vigtigt, at kommunerne får et klart incitament til at prioritere indsatserne. Derudover har det internationale ekspertpanel sagt meget klart, at spildevandsindsatser skal prioriteres, og det fremgår også af aftalen vi lavede i Grøn Trepart", siger han. 

Brug for flere indsatser

Dagens aftale dækker kun 16 fjorde og kystvande. Eksempelvis er Roskilde Fjord ikke nævnt i aftalen på trods af, at spildevand også her spiller en stor rolle.

"Når Roskilde Fjord ikke er nævnt, er det for mig et klart signal om, at vi kun lige er begyndt. Der er brug for flere indsatser, når det kommer til spildevand og vores arbejde for mere data og flere indsatser fortsætter." siger Søren Søndergaard.

De 16 fjorde og kystvande, der er med i aftalen er:

  • Karrebæk Fjord
  • Grådyb
  • Knudedyb
  • Nissum Fjord (Felsted Kog)
  • Ringkøbing Fjord
  • Randers Fjord (indre)
  • Jammerland Bugt
  • Musholm Bugt
  • Grønsund
  • Åbenrå Fjord
  • Als Sund
  • Lillebælt (Snævringen)
  • Kolding Fjord (ydre)
  • Horsens Fjord (indre)
  • Odense Fjord (Seden Strand)
  • Det sydfynske øhav

Kontakt 

For spørgsmål, kontakt venligst vores pressetelefon på 3339 4520. 

Alle nyheder

Læs mere om USA indfører en told på 20 procent på europæiske varer

Nyhed, 03.april 2025

USA indfører en told på 20 procent på europæiske varer

Den amerikanske præsident varsler told på import af varer fra en række lande verden over. Herunder 20 procent på importerede varer fra EU.

Læs mere om Ny spildevandsaftale: Udmærket første skridt, men ikke i mål

Nyhed, 02.april 2025

Ny spildevandsaftale: Udmærket første skridt, men ikke i mål

L&F ser den nye spildevandsaftalen som et udmærket første skridt, men politisk er man ikke i mål med spildevandsindsatsen.

Læs mere om For første gang: Eksporten runder 200 mia. kr.

Nyhed, 18.marts 2025

For første gang: Eksporten runder 200 mia. kr.

For fjerde år i træk vokser den danske fødeklynges eksport af fødevarer, foder og frø samt landbrugsmaskiner.

Læs mere om Skoletjenesten og lærere pakker den grønne trepart ud

Nyhed, 12.marts 2025

Skoletjenesten og lærere pakker den grønne trepart ud

Lærere og elever er nysgerrige og klar til at dykke ned i den grønne trepartsaftale. L&F imødekommer efterspørgslen med nyt grønt tiltag i Skoletjenesten.

Læs mere om Landbrug & Fødevarer ansætter ny økonomidirektør

Nyhed, 05.marts 2025

Landbrug & Fødevarer ansætter ny økonomidirektør

Simon Vibild er ny økonomidirektør i Landbrug & Fødevarer.

Læs mere om Kantineprisen 2025 har nu åbnet for indstillinger

Nyhed, 24.februar 2025

Kantineprisen 2025 har nu åbnet for indstillinger

Kantineprisen hylder de kantiner, der formår at forene bæredygtighed, velsmag og kreativitet i det daglige arbejde. Nu er der åbnet for årets indstillinger.

Læs mere om Lars-Emil kåret som Årets Kvægelev 2025

Nyhed, 24.februar 2025

Lars-Emil kåret som Årets Kvægelev 2025

Lars-Emil Birkelund Stamp vinder prisen som Årets Kvægelev 2025.

Læs mere om Søren Søndergaard: Pessimistisk prædiken er ubegrundet

Nyhed, 17.februar 2025

Søren Søndergaard: Pessimistisk prædiken er ubegrundet

Læs formandens kommentar, der er bragt første gang i Berlingske.

Læs mere om L&F: Vi må ikke lade sortsynet ramme os

Nyhed, 06.februar 2025

L&F: Vi må ikke lade sortsynet ramme os

Når det kommer til samhandel med udlandet, må vi ikke lade sortsynet ramme os. Det mener viceadministrerende direktør, Flemming Nør-Pedersen.

Læs mere om H.C. Gæmelke er ny formand for L&F Gris

Nyhed, 03.februar 2025

H.C. Gæmelke er ny formand for L&F Gris

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har valgt ny formand. Det bliver 42-årige H.C. Gæmelke, der i de kommende år skal stå i spidsen for sektoren.