Foto: Torben Worsøe/Landbrugsmedierne

Nyhed, 09.maj 2025

Retentionskortet er nu tilgængeligt for alle i MARS

Den foreløbige udgave af det nye retentionskort er nu delvist tilgængeligt for alle i MARS. Det glæder L&F, der har kritiseret lanceringen af kortet.

Landbrug & Fødevarer kan konstatere, at der nu er bred og lige adgang til screeningsdelen af kortprogrammet MARS.

- Lancering af kortet skete noget tumultarisk, og der var fra start var stor uklarhed over, hvem der havde adgang og hvorfor. Nu kan vi se, at adgangen er åbnet bredt, og det er alt andet lige en god nyhed, siger direktør for grøn trepart i Landbrug & Fødevarer, Anders Panum Jensen.

Kortet er dog stadig ikke endeligt og kan stadig rejse flere spørgsmål end det giver svar, mener han.

- Den kritik vi har haft generelt, er stadig aktuel. For kortet er fortsat ikke endeligt og skal derfor bruges med omhu. Jeg vil dog gerne rose ministeren for at få bredt adgangen ud, så vidensniveauet er ens, siger Anders Panum Jensen.

Minister for grøn trepart, Jeppe Bruus, har tidligere understreget, at kortet ikke er en facitliste for hvilke arealer der skal omlægges, men skal forstås som ét ud af flere værktøjer til det videre arbejde.

- Ministeren har helt ret, og det er også den tilgang, man skal have lokalt. Der er en række andre helt centrale elementer, man desuden skal forholde sig til, som fx jordtype og nedbørsforhold - især når man skal vurdere, hvor der med fordel kan rejses skov eller ekstensiveres. Vi har en forventning om, at myndighederne arbejder på at integrere disse data i MARS. For vådområder, lavbundsprojekter og mini-vådområder er der allerede potentialekort, man skal tage udgangspunkt i, når man planlægger lokalt. Det er disse projekter, der får os effektivt i mål med de nødvendige kvælstofreduktioner, fastslår Anders Panum Jensen.

Landbrug & Fødevarers overordnede tilgang til arbejdet med at reducere udledningen af næringsstoffer er klar:

- Det centrale for os er, at vi har øjnene på slutmålet, og opnår de aftalte reduktioner i udledning af næringsstoffer fra både spildevand og fra landbruget. Det skal ske på de mest effektive måder og gennem samarbejde, siger Anders Panum Jensen.

Find MARS-værktøjet her