Vinderne af Årets ret med...
Priserne Årets Ret med Gris og Ost 2025 er her til aften blevet kåret ved en stor prisuddeling nord for København. Vinderne blev Brasserie Carl og Ti Trin Ned.
Årets ret med gris 2025
Blandt de fem nominerede blev det Brasserie Carl, ledet af køkkenchef Bendix Sixhøj
Laursen, der løb med sejren i den 13. udgave af Årets ret med gris. Brasserie Carl
imponerede juryen med en gennemgribende og detaljerig servering baseret på tunggris fra
Troldgaarden. Retten demonstrerede både respekt for grisens kvaliteter og et mod til at
udfordre tradition med moderne teknikker og harmoniske smagssammensætninger.
”Juryen var dybt imponeret over den exceptionelle kreativitet og tekniske præcision i
brugen af hele grisehovedet som bærende element i retten. Sjældent har hovedemnet
været respekteret og behandlet så konsekvent, stilrent og gennemtænkt i alle
komponenter,” lød motivationen.
Vinderretten tog udgangspunkt i hovedet fra tunggris fra Troldgaarden. Det blev først
modnet og derefter grillet over åben ild i fem-seks timer, inden det blev langtidsstegt natten
over. Det møre kød hvilede, blev plukket og formet til en klassisk sylte, som efterfølgende
blev stegt sprødt og serveret med grisetrynekiks, fermenterede jordskokker, kålblomster
og timian. Hertil kom kål fyldt med svampe fra Dyrehaven samt en cremet sauce på dashi,
fermenterede jordskokker, griseører, gran og fermenterede ramsløg. En servering, der
vidnede om håndværk og tålmodighed.
Udover titlen vandt køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen og hans team en check på 30.000
kroner, der blev overrakt af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer
& Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
"Det er superdejligt at vinde. Kæmpe forløsning. Vi har kæmpet for det i 2 år, så at få lavet
noget der bare fungerede denne gang, det er fantastisk og skønt, at det kan lade sig
gøre," siger Bendix Sixhøj Laursen, køkkenchef på Brasserie Carl.
Årets ret med ost 2025
Det er anden gang, at Landbrug & Fødevarer kårer vinderen af kokkekonkurrencen Årets
ret med ost. Sejren gik i år til Restaurant Ti Trin Ned, der imponerede med en udsøgt ret,
bygget op om Skovland-serien fra Them Mejeri. Prisen blev tildelt for deres elegante og
gennemførte integration af historie, osteterroir og smag, præsenteret i en anretning, der
matcher det høje gastronomiske niveau. Ikke bare én men hele 3 oste fra samme mejeri,
udgjorde rammen om tre separate serveringer. Serveringerne tog udgangspunkt i mælk fra
skovlandbrug, et nyt initiativ, hvor køerne græsser i og omkring skovarealer i Midtjylland,
for både at sænke CO₂-udledningen og give mælken en mere nuanceret smag. Første
element var en lille malttærte lavet på hvidskimmelosten Tårn, fyldt med en aromatisk
creme på hyben, gran og syltede grankogler. Hovedserveringen bestod af små grillede
kartofler vendt med trøffel, sherry og fermenteret hvidløg, ledsaget af en skummende
sauce på den rødkitmodnede ost Rød Skovland, som gav en intens og dyb smag. Hertil
fulgte en sprød kiks lavet på Skovland Maestro og tørrede kantareller.
”De tre serveringer var et veludført håndværk, der dannede rammen for velsmag. Der var
tale om en stilren og overlegen forståelse for ostens forskellige kvaliteter, smag og
fortælling og retten løftede helhedsoplevelsen helt i top. Skarpe visuelle komponenter,
teksturer og flot balance var mesterligt afstemt og vidnede om en dyb råvareforståelse og
sensorisk præcision,” lød motivationen fra juryen.
Udover titlen modtog Michael Nørtoft og teamet en check på 20.000 kr., der blev overrakt
af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer & Gastronomi i
Landbrug & Fødevarer.
"Det er altid anerkendelse at få et skulderklap for det, man går og laver, og det betyder
utrolig meget for hele holdet. Det her viser, at vi er på vej i den rigtige retning. Jeg har haft
et rigtig godt samarbejde med Them Mejeri før, så vi ville gerne bruge det, de havde igen.
Vi vandt Årets ret med Økologisk ost i 2022 med Formel B, så det betyder så meget, at vi
kan tage prisen for Årets ret med ost 2025 med til Ti Trin ned," siger Michael Nørtoft,
køkkenchef og ejer af restaurant Ti Trin Ned.
Alle fem nominerede restauranter til Årets ret med gris 2025 var:
- Brasserie Carl, Skodsborg
- Norrlyst, København,
- Harlo & Meyer, København
- Fakkelgaarden, Kruså
- Tri, Vestervig
Alle tre nominerede restauranter til Årets ret med ost 2025 var:
- Ti Trin Ned, Fredericia
- Treetop, Vejle
- Mielcke & Hurtigkarl
De 6 jurymedlemmer:
- Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
- Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
- Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
- Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
- Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
- Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)
Du kan læse mere om Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer på
www.åretsretmed.dk eller følge med på Instagram @gastroevents_lf