Nyhed, 19.november 2025

Vinderne af Årets ret med...

Priserne Årets Ret med Gris og Ost 2025 er her til aften blevet kåret ved en stor prisuddeling nord for København. Vinderne blev Brasserie Carl og Ti Trin Ned.

Årets ret med gris 2025

Blandt de fem nominerede blev det Brasserie Carl, ledet af køkkenchef Bendix Sixhøj 
Laursen, der løb med sejren i den 13. udgave af Årets ret med gris. Brasserie Carl 
imponerede juryen med en gennemgribende og detaljerig servering baseret på tunggris fra 
Troldgaarden. Retten demonstrerede både respekt for grisens kvaliteter og et mod til at 
udfordre tradition med moderne teknikker og harmoniske smagssammensætninger. 
”Juryen var dybt imponeret over den exceptionelle kreativitet og tekniske præcision i 
brugen af hele grisehovedet som bærende element i retten. Sjældent har hovedemnet 
været respekteret og behandlet så konsekvent, stilrent og gennemtænkt i alle 
komponenter,” lød motivationen. 
Vinderretten tog udgangspunkt i hovedet fra tunggris fra Troldgaarden. Det blev først 
modnet og derefter grillet over åben ild i fem-seks timer, inden det blev langtidsstegt natten 
over. Det møre kød hvilede, blev plukket og formet til en klassisk sylte, som efterfølgende 
blev stegt sprødt og serveret med grisetrynekiks, fermenterede jordskokker, kålblomster 
og timian. Hertil kom kål fyldt med svampe fra Dyrehaven samt en cremet sauce på dashi, 
fermenterede jordskokker, griseører, gran og fermenterede ramsløg. En servering, der 
vidnede om håndværk og tålmodighed.
Udover titlen vandt køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen og hans team en check på 30.000 
kroner, der blev overrakt af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer 
& Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.


"Det er superdejligt at vinde. Kæmpe forløsning. Vi har kæmpet for det i 2 år, så at få lavet 
noget der bare fungerede denne gang, det er fantastisk og skønt, at det kan lade sig 
gøre," siger Bendix Sixhøj Laursen, køkkenchef på Brasserie Carl. 


Årets ret med ost 2025

Det er anden gang, at Landbrug & Fødevarer kårer vinderen af kokkekonkurrencen Årets 
ret med ost. Sejren gik i år til Restaurant Ti Trin Ned, der imponerede med en udsøgt ret, 
bygget op om Skovland-serien fra Them Mejeri. Prisen blev tildelt for deres elegante og 
gennemførte integration af historie, osteterroir og smag, præsenteret i en anretning, der 
matcher det høje gastronomiske niveau. Ikke bare én men hele 3 oste fra samme mejeri, 
udgjorde rammen om tre separate serveringer. Serveringerne tog udgangspunkt i mælk fra 
skovlandbrug, et nyt initiativ, hvor køerne græsser i og omkring skovarealer i Midtjylland,
for både at sænke CO₂-udledningen og give mælken en mere nuanceret smag. Første 
element var en lille malttærte lavet på hvidskimmelosten Tårn, fyldt med en aromatisk 
creme på hyben, gran og syltede grankogler. Hovedserveringen bestod af små grillede 
kartofler vendt med trøffel, sherry og fermenteret hvidløg, ledsaget af en skummende 
sauce på den rødkitmodnede ost Rød Skovland, som gav en intens og dyb smag. Hertil 
fulgte en sprød kiks lavet på Skovland Maestro og tørrede kantareller.
”De tre serveringer var et veludført håndværk, der dannede rammen for velsmag. Der var 
tale om en stilren og overlegen forståelse for ostens forskellige kvaliteter, smag og 
fortælling og retten løftede helhedsoplevelsen helt i top. Skarpe visuelle komponenter, 
teksturer og flot balance var mesterligt afstemt og vidnede om en dyb råvareforståelse og 
sensorisk præcision,” lød motivationen fra juryen.
Udover titlen modtog Michael Nørtoft og teamet en check på 20.000 kr., der blev overrakt 
af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer & Gastronomi i 
Landbrug & Fødevarer.


"Det er altid anerkendelse at få et skulderklap for det, man går og laver, og det betyder 
utrolig meget for hele holdet. Det her viser, at vi er på vej i den rigtige retning. Jeg har haft 
et rigtig godt samarbejde med Them Mejeri før, så vi ville gerne bruge det, de havde igen. 
Vi vandt Årets ret med Økologisk ost i 2022 med Formel B, så det betyder så meget, at vi
kan tage prisen for Årets ret med ost 2025 med til Ti Trin ned," siger Michael Nørtoft, 
køkkenchef og ejer af restaurant Ti Trin Ned.


Alle fem nominerede restauranter til Årets ret med gris 2025 var: 

  • Brasserie Carl, Skodsborg
  • Norrlyst, København,
  • Harlo & Meyer, København
  • Fakkelgaarden, Kruså
  • Tri, Vestervig

Alle tre nominerede restauranter til Årets ret med ost 2025 var:

  • Ti Trin Ned, Fredericia
  • Treetop, Vejle
  • Mielcke & Hurtigkarl

 

De 6 jurymedlemmer:

  • Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
  • Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
  • Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
  • Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
  • Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
  • Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)

Du kan læse mere om Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer på 
www.åretsretmed.dk eller følge med på Instagram @gastroevents_lf