Vinderne af Årets ret med...
Priserne Årets Ret med Gris og Ost 2025 er her til aften blevet kåret ved en stor prisuddeling nord for København. Vinderne blev Brasserie Carl og Ti Trin Ned.
Årets ret med gris 2025
Blandt de fem nominerede blev det Brasserie Carl, ledet af køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen, der løb med sejren i den 13. udgave af Årets ret med gris. Brasserie Carl imponerede juryen med en gennemgribende og detaljerig servering baseret på tunggris fra Troldgaarden. Retten demonstrerede både respekt for grisens kvaliteter og et mod til at udfordre tradition med moderne teknikker og harmoniske smagssammensætninger.
”Juryen var dybt imponeret over den exceptionelle kreativitet og tekniske præcision i brugen af hele grisehovedet som bærende element i retten. Sjældent har hovedemnet været respekteret og behandlet så konsekvent, stilrent og gennemtænkt i alle komponenter,” lød motivationen.
Vinderretten tog udgangspunkt i hovedet fra tunggris fra Troldgaarden. Det blev først modnet og derefter grillet over åben ild i fem-seks timer, inden det blev langtidsstegt natten over. Det møre kød hvilede, blev plukket og formet til en klassisk sylte, som efterfølgende blev stegt sprødt og serveret med grisetrynekiks, fermenterede jordskokker, kålblomster og timian. Hertil kom kål fyldt med svampe fra Dyrehaven samt en cremet sauce på dashi, fermenterede jordskokker, griseører, gran og fermenterede ramsløg. En servering, der vidnede om håndværk og tålmodighed.
Udover titlen vandt køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen og hans team en check på 30.000 kroner, der blev overrakt af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer
& Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
"Det er superdejligt at vinde. Kæmpe forløsning. Vi har kæmpet for det i 2 år, så at få lavet noget, der bare fungerede denne gang, det er fantastisk og skønt, at det kan lade sig gøre," siger Bendix Sixhøj Laursen, køkkenchef på Brasserie Carl.
Årets ret med ost 2025
Det er anden gang, at Landbrug & Fødevarer kårer vinderen af kokkekonkurrencen Årets ret med ost. Sejren gik i år til Restaurant Ti Trin Ned, der imponerede med en udsøgt ret, bygget op om Skovland-serien fra Them Mejeri.
Prisen blev tildelt for deres elegante og gennemførte integration af historie, osteterroir og smag, præsenteret i en anretning, der matcher det høje gastronomiske niveau. Ikke bare én, men hele tre oste fra samme mejeri, udgjorde rammen om tre separate serveringer.
Serveringerne tog udgangspunkt i mælk fra skovlandbrug, et nyt initiativ, hvor køerne græsser i og omkring skovarealer i Midtjylland, for både at sænke CO₂-udledningen og give mælken en mere nuanceret smag. Første element var en lille malttærte lavet på hvidskimmelosten Tårn, fyldt med en aromatisk creme på hyben, gran og syltede grankogler. Hovedserveringen bestod af små grillede kartofler vendt med trøffel, sherry og fermenteret hvidløg, ledsaget af en skummende sauce på den rødkitmodnede ost Rød Skovland, som gav en intens og dyb smag. Hertil fulgte en sprød kiks lavet på Skovland Maestro og tørrede kantareller.
”De tre serveringer var et veludført håndværk, der dannede rammen for velsmag. Der var tale om en stilren og overlegen forståelse for ostens forskellige kvaliteter, smag og fortælling og retten løftede helhedsoplevelsen helt i top. Skarpe visuelle komponenter, teksturer og flot balance var mesterligt afstemt og vidnede om en dyb råvareforståelse og sensorisk præcision,” lød motivationen fra juryen.
Udover titlen modtog Michael Nørtoft og teamet en check på 20.000 kr.
"Det er altid anerkendelse at få et skulderklap for det, man går og laver, og det betyder utrolig meget for hele holdet. Det her viser, at vi er på vej i den rigtige retning. Jeg har haft et rigtig godt samarbejde med Them Mejeri før, så vi ville gerne bruge det, de havde igen. Vi vandt Årets ret med Økologisk ost i 2022 med Formel B, så det betyder så meget, at vi kan tage prisen for Årets ret med ost 2025 med til Ti Trin ned," siger Michael Nørtoft, køkkenchef og ejer af restaurant Ti Trin Ned.
De nominerede restauranter til Årets ret med gris 2025:
- Brasserie Carl, Skodsborg (Vinder)
- Norrlyst, København,
- Harlo & Meyer, København
- Fakkelgaarden, Kruså
- Tri, Vestervig
De nominerede restauranter til Årets ret med ost 2025:
- Ti Trin Ned, Fredericia (Vinder)
- Treetop, Vejle
- Mielcke & Hurtigkarl
De 6 jurymedlemmer:
- Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
- Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
- Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
- Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
- Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
- Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)
Du kan læse mere om Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer på www.åretsretmed.dk eller følge med på Instagram @gastroevents_lf