Danmark er (stadig) verdensmestre i økologi
Målt per indbygger er danskerne det folkefærd i verden, der køber mest økologi. Det viser den international rapport ”The World of Organic Agriculture”.
Danskerne elsker økologi. Faktisk er vi det land i verden, der køber og spiser flest økologiske produkter. Det er blandt konklusionerne i den nye internationale rapport ”The World of Organic Agriculture”, der i dag er blevet præsenteret på økologimessen BioFach i Tyskland, der i år afvikles virtuelt på grund af covid-19 pandemien.
Rapporten har opgjort og sammenlignet salget og produktionen af økologiske fødevarer for 2019 på verdensplan. Blandt andet viser rapporten, at danskerne målt per indbygger er det folkefærd i verden, der køber mest økologi. Markedsandelen for økologisalget i detailhandlen i 2019 er således opgjort til 12,1%, og det er den største andel globalt. På de efterfølgende pladser kommer Schweiz og Østrig med hhv. 10,4% og 9,3%. Sverige er på fjerdepladsen med 9,0%.
I 2018, hvor rapporten også udkom, var den danske andel også størst, dengang med 11,5%.
Danskerne er også det folk, som bruger flest på penge på økologiske varer, idet hver dansker i gennemsnit købte økologi for 2.562 kr. (344€) i 2019.
Opgørelsen glæder Kirsten Lund Jensen, der chef for økologi i Landbrug & Fødevarer. Hun forklarer Danmarks høje placering i statistikkerne med danskernes store tillid til de økologiske fødevarer og det røde mærke, som symboliserer fødevarernes høje troværdighed blandt danskerne.
”Selv om vi nu i flere år har været verdensmestre i økologiforbrug, er der ikke plads til at hvile på laurbærrene. Vi skal fortsat udvikle økologien, så vi kan forsvare vores position som det land i verden, der forbruger mest økologi,” siger Kirsten Lund Jensen – der samtidig skønner, at detailsalget af økologi i Danmark er steget med omkring 15% i det netop afsluttede år, 2020.
Økologisalget steg 72 mia. kr. i 2019
Det globale salg af økologi nåede i 2019 790 mia. kr. (106 mia. Euro) i 2019, hvilket er en stigning på 72 mia. kr. fra året før. Det største salg finder sted i USA og Vesteuropa, men også Asien og specielt Kina er ved at komme godt med. Kina er således det fjerde største økologimarked med et salg på 65 mia. kr.
Den globale stigning skal vi i Danmark også glæde os over, da der heri ligger flere eksportmuligheder, siger Kirsten Lund Jensen.
”Det er meget positivt, at salget af økologiske varer stiger så markant over hele verden. Det er godt for vore virksomheder, at der er mange potentielle eksportmarkeder uden for nærmarkederne,” siger Kirsten Lund Jensen i L&F, der håber, at Danmark kan eksportere endnu flere økologiske fødevarer i fremtiden.
Det økologiske areal stiger
Rapporten har ligeledes opgjort det økologiske areal til 72,3 mio. hektar globalt i 2019. Det er en fremgang på 1,1 mio. hektar i forhold til året før. Det økologiske areal svarer til, at omkring 1,5 pct. af det samlede landbrugsareal dyrkes økologisk i hele verden. I EU udgjorde den økologiske andel 8,1 pct. i 2019, mens det tilsvarende var 11,3 pct. af det samlede areal i Danmark, der blev dyrket økologisk i 2019.
”Det økologiske areal er vokset markant i Danmark i de seneste år, og for at vi også her kan være med i front er det nødvendigt, at der er fokus på forskning og udvikling af bæredygtighed på bedrifter og virksomheder. Det er derfor glædeligt, at der i forbindelse med seneste finanslov blev afsat midler til netop forskning indenfor økologien, så vi også fremover kan producere nogle af de bedste økologiske fødevarer i verden,” siger Kirsten Lund Jensen.