Fremtidens landmand 2022 – Her er de tre vindere

Hvert år bliver tre landmænd, som har gjort en ekstra indsats indenfor bæredygtighed, afsætning og teknologi, kåret som Fremtidens Landmand. Landbruget har nemlig brug for innovative og omstillingsparate landmænd, som kan give deres bud på, hvordan fremtidens erhverv skal se ud.

Landbruget har netop kåret tre landmænd som Fremtidens Landmand 2022 for at tænke i nye og stærke forretningsmodeller på tre områder – bæredygtighed, afsætning og teknologi. Fremtidens Landmand arrangeres af LandbrugsMedierne og SEGES og sponsoreres af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek.

De tre vindere er:
- Jesper Arnth, Outrup – Fremtidens Landmand 2022 i kategorien bæredygtighed.
- Marianne og Bertel Hestbjerg, Holstebro - Fremtidens Landmand 2022 i kategorien afsætning.
- Kristian Boel Østergaard, Skive - Fremtidens Landmand 2022 i kategorien teknologi.

Flemming Nør-Pedersen, konstitueret administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer hyldede de tre landmænd på en liveforbindelse på AgroWeb.dk. Her modtog de også hver en præmie på 25.000 kroner.

- Fremtidens landmand er et glimrende eksempel på de mange danske landmænd, der hver dag producerer fødevarer af høj kvalitet ved hjælp af de nyeste teknologier og samtidig er klimaeffektive, siger Flemming Nør-Pedersen og fortsætter:

- Vi har, mere end nogensinde før, brug for danske landmænd, som kan tænke ud af boksen, og som kan skabe løsninger, der udvikler vores erhverv, skaber vækst og tager initiativer, der tilgodeser klimaet, naturen og miljøet.

Jesper Arnth, Outrup er kåret til Fremtidens Landmand 2022 i kategorien bæredygtighed
Jesper Arnth ønsker at udnytte energien og ressourcerne på sin bedrift på den mest optimale måde. Han udnytter blandt andet varmen fra mælken til at varme stuehuset op og til det vaskevand, som bruges til malkekarruseller og vandbeholdere. Han ligger desuden i toppen i Arlas klimatjek som en af de landmænd med den laveste CO2-udledning pr. kg mælk. Han bruger også digitale værktøjer til at effektivisere fodringen af sine kvæg, hvilket har en positiv klimagevinst. Jesper Arnth har nemlig en foderudnyttelse på hele 98 procent.

For Jesper Arnth handler bæredygtighed dog også om andet end klima og natur – nemlig social bæredygtighed. Han har stor diversitet i sine medarbejdere med både elever, faglærte og flexjobbere, som han alle drager stor omsorg for.

Marianne og Bertel Hestbjerg, Holstebro er kåret til Fremtidens Landmand 2022 i kategorien afsætning
Marianne og Bertel Hestbjerg driver sammen Hestbjerg Økologi. De sælger deres to brands ”Poppelgrisen fra Hestbjerg” og ”Bertels Gris” til henholdsvis COOP og Dansk Cater. Og især Poppelgrisen har sat dem på Danmarkskortet. Det er nemlig den eneste slagtegris, som har fået fire hjerter af COOP. Derudover formår de at formidle deres fortællinger og budskaber direkte til forbrugeren via sociale medier. Via medejerselskabet Organic Pork har de også startet virksomheden Måltidsboxen, som sælger hjemmelavede måltider tilberedt af kokke og leveret direkte til hjemmet.

Kristian Boel Østergaard, Skive er kåret til Fremtidens Landmand 2022 i kategorien teknologi
Kristian Boel Østergaard bruger de nyeste teknologier for at få det bedste udbytte på sine marker. Han benytter sig blandt andet af præcisionsteknologier, så han både undgår overlap på marken, men også kan differentiere udsæd, gødning og mindske brugen af midler, som bekæmper ukrudt. Netop på baggrund af de nyeste teknologer og ved at lære finesserne ved teknologierne at kende har han øget udbyttet på hele 10 procent. Derfor er han også med i Landbrugsstyrelsens pilotprojekt om præcisions-jordbrug.

Det er fjerde gang, at tre danske landmænd udpeges som Fremtidens Landmand.

I de næste par måneder kan man følge vinderne i LandbrugsAvisen. Målet er at inspirere andre landmænd, der har innovative idéer og iværksætterlyst, til at få deres idé til at modne, vokse og udmønte sig i en forretning, der skaber vækst både for landmanden og erhvervet.

Pressekontakt: Anne Elbæk, Landbrug & Fødevarer, 87 40 53 16

 

Seneste nyt fra lf.dk