Billede: LandbrugsMedierne

Fremtidens landmænd er kåret

De tre vindere af Fremtidens Landmand er netop blevet kåret ved dette års Agromek. Fremtidens landmand er en traditionsrig pris, som hvert år uddeles for at hylde de landmænd, som yder en special indsats for fremtidens landbrugserhverv.

Vinderne er kåret på baggrund af deres innovationsevne, og deres store arbejde for fremtidens landbrugserhverv. Det er især landmændenes nytænkning på de tre områder: Bæredygtighed, afsætning og teknologi, som danner rammerne for

De tre vindere af Fremtidens Landmand er:

  • Anders Andersen & Co. – Fremtidens Landmand i kategorien teknologi
  • Go’ Gris – Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed
  • Kasper og Peter Mejnertsen i kategorien afsætning

Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Merete Juhl overrakte priserne til de tre vindere torsdag aften til Agromek i Herning.

“Danske landmænd er blandt verdens bedste. For at fastholde den position skal vi hylde de landmænd, der går et ekstra skridt og viser vejen for fremtidens landmænd og fremtidens danske fødevareproduktion. De tre vindere er i hver sin kategori best in class, de er forbilleder, og de sætter en standard, som kun kan gavne hele det danske fødevareerhverv. Stort tillykke til alle tre,” siger Merete Juhl.  

Anders Andersen & Co., Jerslev, er kåret til fremtidens landmand 2023 i kategorien teknologi

Anders Andersen & Co. står for arbejdet på Sandagergaard, hvor de har planteavl på omkring 1200 hektarer jord, dertil svineproduktion fordelt på fem ejendomme.

Det er især Anders Andersen og medarbejdernes på Sandagergaards arbejde med præcisionslandbrug, som er medvirkende til at de modtager kåring som fremtidens landmand. De har sat et stort fokus på at benytte teknologien omkring præcisionslandbruget med både klima, miljø og økonomiske fordele.

De har på gården tænkt langsigtet ift. deres investeringer, og med deres brug at præcisionslandbrug giver det markerne en ensartethed. Der ses forskellige udfald, men alle positve blandt andet: bedre fremspiring, spare på udsæden og der er ikke lejesæd når der skal høstes, hvilket gør høsten markant nemmere. Anders Andersen påpeger, at det er vigtigt at benytte den teknologi der allerede findes. Det er kun den spæde start på, hvordan og hvilke ting teknologien kan bringe om 5-10 år.

Hele holdet bag Go’ Gris, Østbirk er kåret til fremtidens landmand 2023 i kategorien bæredygtighed

Bedriften her er et klart eksempel på, hvordan man kan udvikle landbruget ansvarligt. Store emner som vandmiljø, biodiversitet, dyrevelfærd, bioenergi og medarbejder pleje er noget, som de har engageret sig i.

Go’ Gris er en bedrift med både griseproduktion og planteavl. De sender deres slagtegrise til Danish Crown, og har derudover cirka 960 hektar jord. Jonas, Mads og Martin ejer alle en tredjedel af Go’ Gris hver – her arbejder de efter bæredygtige mål, og at producere mere med mindre. De har blandt andet løsgående søer, så de er med til at styrke dyrevelfærden. Dertil benytter de også præcisionslandbrug så meget som muligt når de arbejder med deres planter. De ønsker at skabe en bedrift, som forbrugere gerne vil købe produkter fra, derfor er deres fokus også på at producere med mindst muligt klimaaftryk og bedst mulig dyrevelfærd.

Dertil er de tre ejere gode til at inddrage samfundet både i form af at tage flexjobbere ind, og deltagelse aktivt i samfundsdebatten.

Dertil benytter de også præcisionslandbrug så meget som muligt når de arbejder med deres planter.

Kasper og Peter Mejnertsen, Svebølle er kåret til fremtidens landmand 2023 i kategorien afsætning

Mejnerts Mølle og Mejnerts landbrug ligger i Svebølle på Sjælland. Her dyrkes der 1300 hektar økologisk planteavl med flere forskellige produkter. Blandt andet kartofler, som der stor efterspørgsel på i lokalområdet – simpelthen fordi de er så gode! Den familiedrævede gård arbejder efter deres egen koncept, som hedder ”Muld til mund” – hvor de selv er med i alle processerne til, at deres produkter lander på tallerkenen.

Kasper og Peter Mejnertsen bliver blandt andet kåret til fremtidens landmand i kategorien afsætning, fordi de igennem deres arbejde har fokus på innovation, kvalitet og ikke mindst afsætning. Blandt andet i deres udvikling af deres salg af kartofler, hvor de har udviklet deres egen bakke til kartoflerne, hvor kartoflerne bliver pakket direkte i marken.

Kasper og Peter Mejnertsen har intentioner om at sprede budskabet om ”Muld til mund” yderligere – det vil de blandt andet gøre ved at lære unge mennesker om hele processen. Fra man kommer frøet i jorden til det ligger på din tallerken.

 

Seneste nyt fra lf.dk