Nyhed, 28.august 2024
Mød sultne løver, virksomheder og landmænd på Klimafolkemøde
På Klimafolkemødet kan du møde innovative fødevirksomheder og dedikerede landmænd, når L&F deltager sammen med lokale landbrugsorganisationer og LandboUngdom.
Hvordan kan vi udnytte ekstremregn i den grønne omstilling, bruge de offentlige køkkener som booster for et grønnere fødevaresystem og bygge bro mellem landbrug og biosolutions for et mere klimaeffektivt landbrug?
Få svarene på Klimafolkemødet i Middelfart, hvor 14 fynske og jyske landboforeninger, LandboUngdom og Landbrug & Fødevarer er værter for 14 debatter og arrangementer om klima og grønne løsninger.
I juni præsenterede den grønne trepart, som Landbrug & Fødevarer er en del af, en historisk aftale, der definerer de politiske rammer for den grønne omstilling af fødevareerhvervet, og som får indflydelse på Danmarkskortet i fremtiden. Med den aftale i hånden tager Landbrug & Fødevarer til Klimafolkemødet i Middelfart.
"Vi tager ansvar og deltager gerne i debatter om, hvordan vi som samfund løser vores klimaudfordringer, som for eksempel forbedring af vores vandmiljø, at sænke klimabelastningen og give mere plads til natur og biodiversitet. Alt det samtidigt med, at dansk landbrug kan udvikle sig og fortsat producere gode og sunde fødevarer" siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.
Han er moderator på Sultne Løver, hvor løverne giver virksomheder deres bud på fremtidens fødevarer. De nye virksomheder skal være grønne, de skal producere klimaeffektivt og de skal have en fremtid i form af vækst og virkelyst. Grønne virksomheder skal kæmpe for at mætte løverne i netop deres bæredygtige idé.
Derudover inviterer landbruget også til Madspildsduellen, der handler om, at vi skal undgå at smide fødevarer ud. Danske husholdninger smider hvert år 237.000 ton mad i skraldespanden – både tilberedt mad, vi ikke får spist op, og råvarer, vi ikke når at bruge, mens de er friske. Dette madspild har store konsekvenser – både for vores klima og miljø, men også for vores pengepung.
Klimaordfører for Socialdemokratiet, Lea Wermelin, og formand for L&F Centrovice, Torben Povlsen, skaber hver sin ret ud af råvarer fra Fødevarebanken, der ellers ville være gået til spilde. Kokken Umut Sakarya vurderer herefter, hvem der har klaret opgaven bedst.
Udover debatterne er det også muligt at møde to landmænd, der arbejder med at reducere klimabelastninger på hver deres måde.