Nyhed, 01.oktober 2023

Endelig aftale i EU om grøn udligningsafgift

Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet nåede umiddelbart før jul til politisk enighed om forslaget til en såkaldt grøn grænseudligningsmekanisme.

Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet nåede umiddelbart før jul til politisk enighed om forslaget til en såkaldt grøn grænseudligningsmekanisme – på engelsk kaldet carbon border adjustment mechanism (CBAM). Forslaget indgår i den samlede pakke ’fit for 55’ og vil være fuldt indfaset i 2034. Landbrug & Fødevarer har sammen med COPA arbejdet imod forslaget, som vil fordyre vigtige input i fødevareklyngens produktion.

CBAM indebærer, at der fra og med 2026 indføres en afgift ved importen til EU af en række råvarer. Afgiften indføres samtidig med, at de hidtidige gratiskvoter for en række sektorer udfases i EU fra 2026-2034. 

Af relevans for fødevareklyngen omfatter forslaget kunstgødning, stål, jern og aluminium. Hvis ikke det kan dokumenteres, at der ved produktionen af de pågældende råvarer i tredjelande uden for EU er betalt en grøn afgift, som modsvarer den tilsvarende CO2-kvotepris for produktionen af råvarerne i EU, så vil der ved importen af de pågældende råvarer til EU skulle betales en grøn udligningsafgift. 

Forslaget har til formål at modvirke såkaldt lækage fra EU – dvs. at produktionen af de relevante råvarer og det tilknyttede klimaaftryk blot flyttes ud af EU i takt med, at EU’s gratiskvoter for de relevante sektorer udfases. Udfordringen med forslaget set fra fødevareklyngen er, at afgiften vil fordyre importerede råvarer, som er vigtige input i produktionen i EU. Det gælder især kunstgødning, jern og stål. Kunstgødning, jern og stål produceret i EU forventes samtidig at blive dyrere i takt med udfasningen af de gratis CO2-kvoter i EU. 

Færdigvarer ikke omfattet

Den grønne udligningsafgift vil alt andet lige forringe konkurrencedygtigheden af EU’s produktion af landbrugsvarer, hvor der indgår kunstgødning, og store dele af agroindustrien, hvor der indgår jern og stål. Det gælder både ift. konkurrencen på verdensmarkedet på EU’s eget marked. Det sker, fordi færdigvarer (som landbrugsvarer og maskiner og udstyr til landbruget) produceret i tredjelande med brug af kunstgødning, jern og stål ikke vil blive omfattet af den grønne grænseudligningsafgift, som kun rammer importen af råvarerne (kunstgødning, jern og stål) til EU. 

Landbrug & Fødevarer har sammen med COPA argumenteret imod forslaget hele vejen i den politiske proces med henvisning til, at det er endnu et eksempel på lovgivning, som skader fødevareklyngens konkurrencedygtighed på EU’s eget marked og på verdensmarkedet. Der har imidlertid været en bred opbakning til forslaget i Europa-Parlamentet og Rådet, hvor europæiske producenter af kunstgødning, jern og stål har bakket stærkt op om forslaget. Forslaget forventes endeligt vedtaget i Europa-Parlamentet i januar eller februar og på et af de førstkommende møder i Rådet i 2023.