
Gasforsyning: Ny udvidet liste med ikke-beskyttede gaskunder
Energinet har nu offentliggjort listen over ikke-beskyttede gaskunder i det kommende gasår.
En EU-forordning tilsiger, at såfremt der opstår en gasforsyningskrise, så har private husholdninger, hospitaler, skoler, varmeværker m.v. førsteprioritet til gassen. De store industrielle gasforbrugsanlæg kan derfor risikere, at få gassen afbrudt indenfor 72 timer. En foranstaltning der endnu ikke har været behov for at sætte i værk i Danmark.
De afbrydelige industrielle anlæg udpeges hvert år af Energinet, så de samlet udgør den af EU påkrævede mængde, der skal kunne afbrydes for at sikre gasforsyningen for de beskyttede kunder. Energinet udarbejder derfor hvert år en liste over ikke-beskyttede kunder.
Til sammenligning omfatter den gældende liste for perioden 2022-2023 kun 72 forbrugsanlæg. Stigningen i antal forbrugsanlæg skyldes, at kubikmetergrænsen (for dem, der er på listen over ikke-beskyttede gaskunder) det kommende gasår falder fra 2,3 mio. til 2,0 mio. kubikmeter. Ændringen skyldes et betydeligt fald i det samlede danske gasforbrug det seneste år. En stor andel af forbrugsanlæggene tilhører fødevarevirksomheder.
Særlige samfundskritiske virksomheder
På grund af den alvorlige gassituation efter krigen i Ukraine besluttede de danske myndigheder i efteråret 2022, at udpege en række af de ikke-beskyttede gaskunder som særlig samfundskritiske virksomheder. Kriterierne for prioriteringen af gas til de særlige samfundskritiske virksomheder skete blandt andet ud fra hensynet til liv og sundhed, fødevareforsyningen, dyrevelfærd og miljø. Disse samfundskritiske virksomheder har derfor førsteprioritet til gas blandt de ikke-beskyttede gaskunder.
Flere fødevarevirksomheder skal på listen
Landbrug & Fødevarer var i tæt dialog med myndighederne om denne prioritering og bakkede tiltaget op. Heldigvis er der rigtig mange af vores fødevarevirksomheder, der nu er karakteriseret som særlige samfundskritiske virksomheder. Landbrug & Fødevarer arbejder fortsat på at få flere fødevarevirksomheder på listen over særlige samfundskritiske virksomheder.
Den aktuelle gasforsyningssituation vurderes af Energistyrelsen til at være god og stabil. Der er aktuelt store mængder gas i de danske gaslagre, produktionen af biogas vokser fortsat og både danske husholdninger og virksomheder sparer fortsat på gasforbruget. Der er dog stadig en vis risiko for mangel på gas i den kommende vinter 2023/2024. Det kunne fx ske hvis vinteren bliver meget kold, og vi ikke fortsat sparer på gassen. Landbrug & Fødevarer følger udviklingen tæt.