Nyhed, 16.maj 2023

L&F: Klimamærket skal hjælpe både forbrugere og virksomheder

Den afsluttende rapport fra Fødevarestyrelsens arbejdsgruppe med anbefalinger til et nationalt klimamærke er overleveret til fødevareministeren 27. april 2023.

L&F har været med i arbejdsgruppen, og der er flere fornuftige anbefalinger – men også steder, hvor der er mere arbejde at gøre. Særligt med fokus på virksomhedernes muligheder for at vise klimafremskridt og balancen mellem sundhed og klima. 

L&F har gennem hele arbejdet haft fokus på den dobbelte målsætning med klimamærket: Klimamærket skal både gøre det nemmere for forbrugeren at træffe klimavenlige valg og understøtte en fødevare- og landbrugsproduktion med et lavere klimaaftryk. Vi havde gerne set mere vægt på det erhvervsrettede formål med klimamærket i arbejdsgruppen, som er helt centralt, hvis der skal skabes de rette incitamenter til produktudvikling i en klimavenlig retning.

Anbefalingerne indgår nu i politiske forhandlinger om et nationalt klimamærke, og arbejdsgruppen vil fungere som referencegruppe i det videre arbejde med at konkretisere mærket, som det er planen kan ses på hylderne i Danmark i 2025. L&F står bag arbejdsgruppens anbefalinger og vil arbejde konstruktivt videre med etableringen af et klimamærke med fokus på både virksomheder og forbrugere.

Arbejdsgruppen anbefaler, at klimamærket etableres som en skalamodel med fem trin, som omfatter alle fødevarer, der rangeres ift. klimaaftryk. Mærket, der anbefales, ser sådan ud:

Her skal billedet af mærket indsættes. Der er dog problemer med Sitecore, når man forsøger at indsætte et billede i brødteksten. 

Der opbygges en offentlig tilgængelig database med fødevarers generiske klimaaftryk, som ligger til grund for mærkningen. Databasen skal også kunne anvendes til andre formål, fx i food service og offentlige indkøb, så der sikres et ensartet beregningsgrundlag i hele værdikæden.

Det er positivt, at det i arbejdsgruppen er besluttet at anvende A-LCA livscyklus metoden til at udregne varens klimaaftryk, og at der sikres sammenhæng til kommende europæisk lovgivning på området. L&F er også tilfredse med, at virksomhederne får mulighed for at anvende egne data til at beregne det specifikke klimaaftryk for deres egne produkter. Det vil gøre det muligt at vise et klimaaftryk på varen, der er lavere end gennemsnittet, og skabe incitament for virksomhederne til at gøre det endnu bedre.

Flere nuancer

Men der er også anbefalinger i rapporten, som L&F gerne havde set et andet udfald på:

  • Det er besluttet, at klimamærket består af en skala med fem trin. Vi havde gerne set, at der først blev taget endelig stilling til antal trin, når der skal fastsættes grænseværdier for skalaen. Flere skalatrin vil give større nuance i mærket og give virksomhederne bedre mulighed for at kommunikere om klimaforbedringer også indenfor produktkategorier med store forskelle i klimaaftryk.
  • Ernæring og sundhed burde have haft en mere fremtrædende plads i rapporten og i forslaget til et klimamærke. Fødevarer skal først og fremmest bidrage med næringsstoffer. Der er fare for, at et rent klimamærke uforvarende gør det nemmere at træffe usunde valg, når fødevarer med ringe næringsindhold kan mærkes som et godt klimavalg.

L&F vil fortsat være opmærksom på disse temaer, og vil i det videre arbejde have fokus på, at virksomhederne kan vise deres produkters klimaeffektivitet på den bedst mulige måde – både i Danmark og i udlandet.