
Lov om minimumsbeskatning kan koste virksomheder dyrt
Regeringen har udsendt lov om global minimumsbeskatning i høring.
Fremover skal multinationale koncerner, der har en årlig omsætning på 750 mio. euro eller mere, beskattes med 15 pct. L&F har arbejdet stærkt for hensyntagen til danske andelsselskaber i lovgivningen, særligt med risikoen for dobbeltbeskatning. Men de administrative omkostninger forbliver alt for store.
EU vedtog den 14. december sidste år et direktiv, som implementerer en OECD-aftale som skal sikre en global minimumsbeskatning på 15 pct. af multinationale koncerner, der har en årlig omsætning på 750 mio. euro eller mere. Det svarer til cirka 5,5 mia. kroner. Implementeringen af direktivet er udsendt som et forslag til en særskilt lov, Minimumsbeskatningsloven, og skal træde i kræft den 1. januar 2024.
Op til og under forhandlingerne af de internationale OECD-aftaler, og under implementeringsarbejdet, har vi i L&F været i dialog med nationale og europæiske myndigheder samt politikere om at tage hensyn til danske andelsselskaber i udformningen af lovgivningen. Den særlig beskatning af andelsselskaber er i fare for at blive dobbeltbeskattet, idet skattebyrden i langt overvejende grad i et andelsselskab ligger hos andelshaveren og ikke i selve selskabet.
Udlodningerne
Det er lykkedes at sikre, at andelsselskabernes udlodninger kan modregnes i andelsselskabernes indkomst, så der tages højde for den særlige andelsbeskatning. Desværre kan udlodninger kun nedsætte den kvalificerede indkomst inden for en periode på 12 mdr., hvilket kan øge beskatning af andelshavernes opsparede andelskapital i andelsselskabet.
Derudover har L&F arbejdet for, at de administrative byrder ved selskabernes godtgørelse af den kvalificerede indkomst bliver nemmest muligt. Den skal ske på andelshaverniveau. Men aftalen vil betyde meget store administrative byrder for de selskaber, der bliver omfattet af aftalen. Det fremgår af det lovforslag, som har været sendt i høring, at de erhvervsøkonomiske omkostninger for de ca. 75 danske virksomheder, der forventes omfattet, er ca. 462 mio. kr. i løbende administrative byrder årligt og ca. 185 mio. kr. i administrative omstillingsomkostninger.
Uforståelig ekstrabyrde
L&F vil fortsat arbejde for øge klarheden i lovteksten, så definitioner om andelsvirksomheder komme til at ligge så tæt op ad eksisterende lovgivning som mulig. Samtidigt arbejder vi fortsat for at mindske administrationen og gøre opmærksom på de store administrative byrder, som en regering, der ikke vil gøre det dyrere at drive i virksomhed i Danmark, har pålagt erhvervslivet.