
Eksportfremstød i Ukraine
Det er ikke normalt med eksportfremstød i krigsramte lande, men i Ukraine giver det mening.
Ukraine er et landbrugsland. Mere end 55 % af Ukraines areal er landbrugsareal. Landbruget beskæftiger 14 % af befolkningen. Eksporten fra landbruget udgør 41 % - før krigen.
Nu er der en helt anden virkelighed. Alligevel tog 16 danske virksomheder fra fødevareklyngen til eksportfremstød i Ukraine med L&F-adm. direktør Merete Juhl og fødevareminister Jacob Jensen i spidsen.

-Vi har en lang tradition med ukrainere, som arbejder på danske landbrug og for danske landmænd, som driver landbrug i Ukraine. Ukraine har igennem mange år været et meget centralt marked for eksporten fra dansk agroindustri. For enkelte virksomheder har Ukraine stået for de største særskilte eksportordrer, især inden for kornhåndtering og siloanlæg, siger Kenneth Lindharth Madsen, afdelingschef i Handel & Marked, Landbrug & Fødevarer.
Han fortsætter:
-Fødevareklyngens eksport til Ukraine udgør cirka en tredjedel af den samlede danske vareeksport til Ukraine. Ukrainerne efterspørger især danske løsninger, som kan løfte produktionskapaciteten og sikre en højere kvalitet med mere lokal forædling frem for at eksportere ubearbejdede råvarer. Fokus under besøget var især griseproduktion og dels håndtering af korn- og foderstoffer.
Han var selv med på turen, og der var stærke indtryk:
-Det første indtryk, man får, når man ankommer til Lviv, er ikke umiddelbart, at man er i et land i krig. Der går dog ikke lang tid før det bliver klart, at selv i en by som Lviv i den vestligste del af landet er krigen en del af hverdagen. Det ser man fx, når man rundt i byen bliver mødt af sandsække, som barrikaderer vinduesåbninger til kælderrum i større offentlige bygninger, som er indrettet til beskyttelsesrum i tilfælde af luftangreb.

Som L&F-direktør Merete Juhl siger i Børsen:
“Men vi er hernede for at fastholde et momentum, for at udbygge vore relationer og for at bidrage til, at Ukraine på sigt kan blive medlem af EU,” understreger Merete Juhl.
Men du vil have danske investeringer i en krigszone?
“Ja, men vi gør, hvad der skal til. Også selv om jeg nu må have en app med varsel om luftalarm på min telefon. Det havde jeg ikke tidligere. Det kan være svært, men vi må operere under de vilkår, der gælder. Og i forvejen har danske landmænd ligesom i andre lande præget f.eks. ukrainsk svineavl så meget, at deres svin nu produceres med megen dansk genetik, fordi vi i mange år har solgt avlsgrise i Ukraine,” understreger Merete Juhl.
- Læs artikel i Børsen om fremstødet her: Landbrugsdirektør: Krig er eksportens nye rammevilkår
Virksomheder der var med i Ukraine:
- ACO Funki
- Breeders of Denmark
- Crocus
- DanBred
- Danish Farm Concept
- Eryk
- Goodvalley
- Jema Agro
- Hammelsvang Trading
- Klimadan
- Lachenmeier Monsun
- Linka Energy
- SKOV
- Sparta Logistics
- Sukup Europe
- SØBY