
Efter fem års kamp: Frilandsæg kan bevare deres status
Frilandsæg vil nu bevare deres status, selv hvis hønerne pga. eksempelvis fugleinfluenza skal holdes inde. Det har Danske Æg kæmpet for i en håndfuld år.
EU-Kommissionen offentliggjorde nye handelsnormer for æg den 8. november 2023, og de træder så i kraft den 20. november 2023. De afløser de gældende handelsnormer, som med en enkelt undtagelse har været gældende siden 2008.
På nogle få områder er der nogle væsentlige ændringer, som det er lykkedes at komme igennem med:
1: Frilandsæg vil nu bevare deres status, også hvis myndighederne kræver, at hønerne skal holdes inde f.eks. på grund af risikoen for smitte med fugleinfluenzavirus.
Det foreslog Danske Æg med sektorchef Jørgen Nyberg Larsen på et møde med Kommissionen allerede for 5-6 år siden, hvor det blev klart afvist, men gennem vedholdenhed, opbakning fra europæiske kollegaer og de stigende problemer med fugleinfluenza, der satte frilandsproducenterne i en uholdbar situation, lykkedes det at komme igennem med det. Det betyder, at der fremover vil gælde de samme regler for frilandsæg og økologiske æg.
Tidligere skulle frilandsæggene sælges som skrabeæg, hvis hønerne havde været lukket inde i mere end 16 uger.
2: Det vil fortsat være muligt at stemple æggene på det første pakkeri, som æggene leveres til.
Det er en praksis som vi har haft i Danmark – og resten af Norden mm. - i årtier, men der var stort pres fra nogle sydlige medlemsstater om, at det skulle ske på farmen, fordi de var bekymrede for svindel. Det lykkedes at overbevise Kommissionen om at bibeholde den nuværende praksis, bl.a. fordi der ikke har været sager med svindel med mærkningen i de medlemsstater, som stempler på pakkeriet.
3: Det vil fremover være muligt at opsætte solpaneler i hønsegården for at give ly for hønerne, hvilket hidtil ikke har været tilladt.
På dette område vil der nok komme forskellige nationale fortolkninger af reglerne.
I Tyskland har de allerede et krav om, at der skal være en frihøjde på 2,10 m, så det er muligt at inspicere fuglene, og i Tyskland har de nogle andre regler, som gør, at man ikke planter træer og buske i hønsegårdene.
I Nederland taler de om, at solpanelerne i hønsegården kun må kunne dække farmens behov for elektricitet.
- I Danske Æg vil vi på førstkommende bestyrelsesmøde diskutere, om der skal laves lignende regler i Danmark, men jeg har svært ved at forestille mig, at vi vil gå på kompromis med kravene til beplantning, for de har vist sig at give rigtig god dyrevelfærd til hønerne, fastslår Jørgen Nyberg Larsen.