Nyhed, 12.december 2023

Underernæring blandt ældre og syge kræver handling nu

Alliancen mod Underernæring lancerer seks nye anbefalinger, der skal forebygge og behandle underernæring. L&F huser sekretariatet for alliancen.

Underernæring er et problem, der ikke burde findes i et velfærdssamfund som det danske. Det skønnes, at over halvdelen af alle ældre på plejehjem og på sygehusene er i risiko for at blive underernærede. Dette til trods for, at underernæring kan undgås med få og effektive virkemidler. 

Underernæring har store konsekvenser, for den enkelte – og for samfundet. Underernærede ældre er typisk indlagt i længere tid, de bliver oftere genindlagt og har større behov for hjælp, efter de er udskrevet. En analyse fra Norge viser, at underernæring koster det norske samfund, hvad der svarer til 22 mia. DKK om året. Der er ingen grund til at tro, det ser anderledes ud i Danmark.  

Alliancen mod Underernæring er en bred sammenslutning af 16 toneangivende organisationer og virksomheder, der siden 2014 har forenet stærke kræfter for en varig indsats mod underernæring.

 

Kræver vilje og prioritering

Med de nye anbefalinger sender alliancen en kraftig opfordring til både politikere og embedsværk i stat, regioner og kommuner om at sætte ernæringen til ældre borgere og patienter højt på den politiske dagsorden og indtænke anbefalingerne i eksisterende og kommende forebyggelses- og behandlingsindsatser. Det gælder ikke mindst i den politiske behandling af Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger næste år.

Det er kun ved en systematisk, tværgående og evidensbaseret indsats, at vi kan forebygge og behandle underernæring. Og det kræver politisk vilje og prioritering. 

Alliancen mod Underernæring har seks anbefalinger til politisk handling:


1.    Lovgivning og reformer skal understøtte ernæring som et centralt indsatsområde
2.    Der skal iværksættes en indsats overfor den enkelte i ernæringsrisiko
3.    Der skal være fokus på maden og måltidets betydning i forebyggelse og behandling af underernæring
4.    Uddannede medarbejdere skal varetage ernæringsopgaven
5.    Viden om underernæring og ernæringens betydning skal styrkes
6.    Tværgående samarbejde skal styrke ernæringsindsatsen
Læs anbefalingerne her