
Kender du landets bedste kantine?
Med Kantineprisen 2023 sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de bedste af de bedste, som viser vejen for branchen. Nu kan der indstilles kandidater.
I år bliver prisen endnu mere prestigefyldt. Ikke nok med at kantinen i 2023 skal have styr på økologien, så sættes der også ekstra fokus på gastronomien og smagen.
- Det gastronomiske niveau i Danmark er tårnhøjt, det tror jeg ikke, nogen er i tvivl om. Det er ofte restauranterne, der fører an, men kantinerne har i en årrække været centrum for en rivende udvikling af deres generelle fødevareudbud som i dag er milevidt fra fortidens lidt kedelige standard buffet, skriver Seniorkonsulent for Gastronomi og Foodservice, Anders Nicolajsen.
- Der er sket et regulært boost i rekruttering af dygtige håndværkere fra f.eks. restaurationsbranchen og et overordnet øget fokus på kvalitet. Der har længe været et ønske om at sætte fokus på smag og gastronomien blandt dette segment – og nu er tiden moden til at iscenesætte kantinernes stjerner. Deres niveau er tårnhøjt, og de mestrer om nogen at tale ind i tidens trends og tendenser. Derfor er det også logisk at tilsætte endnu et spændende parameter; nemlig økologien, som mange kantiner arbejder målrettet og seriøst med. Økologien rummer mange af de svar som efterspørges ift. f.eks. det bæredygtige måltid og i en tid med megen usikkerhed om råvarerne, kan økologien og ikke mindst det lokale, være nogle af de løsninger vi skal kigge nærmere på, siger han.
På jurybesøgene vurderer jurymedlemmerne hele oplevelsen i og omkring kantinen og her lægges der vægt på flere kriterier: nemlig ”Råvarer/Leverandører”, ”Spiseoplevelsen” og ”Køkkenet”. I sidstnævnte kriterie handler det om at arbejde aktivt med bæredygtighed og sæson, at minimere madspild og klimaaftryk og at sikre arbejdsglæden og den faglige stolthed i køkkenet. I kriteriet ”Råvarer/Leverandører” vægtes kantinens brug af råvarer, økologi og om der sikres diversitet, kvalitet og nytænkning – og som minimum det økologiske spisemærke i sølv. Juryen vurderer desuden, hvor godt kantinen udnytter råvarernes fulde potentiale, og sidst men ikke mindst vurderes spiseoplevelsen i kantinen.
Der er åbent for indstillinger til Kantineprisen frem til den 20. april 2023. Herefter udvælges de nominerede kantiner, og Kantineprisens jury aflægger uanmeldt besøg i begyndelsen af juni. Afsløringen og fejringen af vinderen af Kantineprisen 2023 vil foregå på Fødevaredagen den 19. september 2023 på Hindsgavl slot.
Læs mere og indstil din kandidat
Skal dyste videre på Sol over Gudhjem
Som noget nyt i år, har Kantineprisen allieret sig med Sol over Gudhjem den 24. juni. Det overordnede niveau i landet bedste kantiner er nemlig så højt, at de dygtige kokke i kantinerne sagtens kan matche stjernekokkene – særligt når der skal laves mad til mange. Derfor inviteres de nominerede kantiner til en cook-off, hvor de på lige fod med landets ypperste kokke skal testes i teltene på Sol over Gudhjem, når der skal laves mad til mange. Dommere vurderer her, hvordan der arbejdes med den sensoriske oplevelse, der begejstrer gæsterne og smagen sættes i højsædet. Resultatet herfra, bidrager til den samlede score, der udgør året bedste kantine.