
Kilometerafgifter vil koste omkring 400 mio. kr. årligt
Den 29. marts er der indgået en politisk aftale om kilometerbaserede vejafgift for lastbiler. Afgiften vil koste fødevareerhvervet omkring 400 mio. kr. årligt.
Afgiften minder i hovedtræk om den aftale, som den daværende S-regering indgik med sine støttepartier for at finansiere omstillingen til elbiler i december 2020 og som blev udmøntet i juni 2022.
Fra 2025 indføres der en afgift for lastbiler med en tilladt totalvægt på 12 ton og derover. Fra 2028 udvides afgiften til også at omfatte lastbiler med en tilladt totalvægt mellem 3,5-12 ton. I 2025-2027 er det ikke hele det offentlige vejnet, der er omfattet, men ca. 10.900 km, som inkluderer størstedelen af statsvejnettet og dele af det kommunale vejnet. Fra 2028 omfattes hele det offentlige vejnet på ca. 75.000 km.
Koster erhvervet 400 mio. kr. årligt
L&F vurderer, at den kilometerbaserede afgift for lastbiler vil belaste fødevareerhvervet med omkring 400 mio. kr. årligt frem til 2028 baseret på det nuværende kørselsmønster. Det er dog forbundet med usikkerhed, da det fortsat er ukendt, hvilke veje der præcist er omfattet fra 2025-2027 og hvilke emissionsklasser fødevaresektorens lastbilerne har. For fødevareerhvervet vil det kun i begrænset omfang være muligt at ændre kørselsmønstre, da kørslen blandt andet sker mellem landbrugsbedrift og forarbejdningsvirksomhed. Når der samtidig mangler alternativer til fossildrevne lastbiler, så er der ikke mange muligheder for at ændre adfærd. Der er fx udfordringer med både vægt og rækkevidde for lastbiler, der kører på el.
Afgiften differentieres efter lastbilens CO2-emissionsklasse og lastbilens tilladte totalvægt. Derudover differentieres satsen efter om kørslen sker i miljøzone eller ej. Hvis der køres i miljøzonen, er afgiften højere. Fra 2028 stiger afgiften. Fx stiger afgiften for en lastbil over 32 ton i CO2-emissionsklasse 2, der kører uden for miljøzone fra 0,99 kr./km til 1,16 kr./km (2023-niveau). Udenlandske køretøjer, der kører på danske afgiftspligtige veje, omfattes også af afgiften.
Ingen reelle alternativer
L&F finder det meget kritisabelt, at der indføres en afgift, når der ikke er reelle alternativer for de tungeste og største lastbiler. Samtidig er afgiften forbundet med væsentlig administration. Administrationen skønnes at udgøre ca. 10 pct. af den umiddelbare belastning for erhvervet i 2025, svarende til ca. 275 mio. kr. Samtidig er CO2-reduktionen beskeden med kun 0,3 mio. tons i 2025.
L&F finder det ligeledes problematisk, at det ikke har betydning for afgiften, om lastbilen anvender brændstof iblandet biobrændstof.
Skatteministeren har samtidig med offentliggørelse af aftalen fremsat lovforslaget i Folketinget. L&F har afgivet høringssvar til lovforslaget i efteråret 2022.