
Personlige kontakter giver adgang til Kinas enorme marked
I efteråret besøgte L&F det kinesiske marked ved et eksportfremstød. L&F bruger mange kræfter på at fremme de internationale samarbejder og relationer.
Udlandet er vild med de gode kvalitetsprodukter, den danske fødevareklynge leverer. Et af de markeder, vi eksporterer mest til og som fortsat rummer et stort potentiale i fremtiden, er det kinesiske marked. Et marked som fødevareklyngen eksporterede varer til for ca. 13 milliarder kroner i 2022. Det resultat har grundlag i kvalitet, men også mere end det.
- Adgangen til det kinesiske marked på fødevarer er ikke givet på forhånd. Det kræver, at man bruger tid til at pleje relationerne landene imellem og opbygge tillid gennem vores høje kvalitet og faglighed. Det gør man bl.a. ved at besøge landet og vise, at vi kan og vil samarbejde, fortæller Jan Laustsen direktør for Handel, Marked & Ernæring i L&F.
Landbrug & Fødevarer har haft tradition for at besøge Kina med fødevareministeren mindst én gang om året, men grundet COVID-19 har besøget været udskudt i 4 år. I november tillod omstændighederne endelig et besøg. Så Jacob Jensen og en række medlemsvirksomheder besøgte Kina og var forbi både Shanghai og Beijing.
- De fysiske besøg har en kæmpe værdi, fordi det er her, vi viser, at vi stadig har interesse, og vi kan vedligeholde vores relation til Kina som handelspartner, fortæller Jan Laustsen og fortsætter:
- Og så var det et rigtig stærkt signal, at kineserne tog positivt imod os. Vi er jo ikke garanteret deres tid, og da vi besøgte dem i november, var der besøg fra fire andre lande på premierministerniveau. Men trods det havde den danske fødevareminister møder med de for os relevante ministerier i det kinesiske system.
Kroning på lang indsats
Som et supplement til de officielle besøg havde L&F arrangeret tre kommercielle seminarer for de 12 deltagende virksomheder.
-På seminarerne fik vi fokus på nogle af vores styrkepositioner og markedsinteresser. Her fik vores medlemmer mulighed for at fortælle om og anskueliggøre noget af alt det gode arbejde, vi laver i forskellige dele af den danske fødevareklynge.
Med i Kina var Danish Crown, Arla Foods, Chr. Hansen, Arla Foods Ingredients, Novozymes, FOSS, DLG, Danish Agro, DanBred, Carlsberg, Copenhagen Merchants og Skovs Korn.
Seminarerne handlede om bæredygtighed, biosolutions og maltbyg. Interessen for bæredygtighed har tidligere ikke været stor, men man ser, at efterspørgslen på bæredygtighed stiger. Maltbyg er også en styrkeposition for fødevareklyngen, da vi kan byde ind med høj kvalitet til Kina, som har stort engagement i ølproduktion.
Som en del af besøget var målet, at delegationen forbedrede markedsadgangen i specifikke sager gennem protokoller, som er en faglig aftale mellem de to lande. En protokol om oksekød blev underskrevet på besøget. Helt specifikt handler aftalen om eksport af frossent afbenet oksekød fra dyr under 30 måneder. Det er en aftale, der giver danske virksomheder en værdifuld indledende åbning til det kinesiske marked.
-Enhver åbning af et nyt marked er positivt, for det giver nye muligheder og større bredde i vores eksport ud af Europa. I hvilket omfang vi kommer til at eksportere til Kina, er umuligt at spå om på nuværende tidspunkt. Nu skal vi i første omgang have afsøgt, hvilke lommer der er i markedet for vores varer, fortæller Finn Klostermann, CEO i Danish Crown Beef.
Vigtigt samarbejde forude
Udover oksekødsprotokollen arbejdede parterne med to andre protokoller, der drejer sig om markedsadgangen for maltbyg og hestefoder. Protokollerne har ganske positive udsigter, og L&F arbejder fortsat hårdt på at skabe de bedst mulige vilkår for den danske fødevareklynge på de internationale markeder:
-Når man arbejder med eksport er det vigtigt, at man ser gennem den langsigtede kikkert, for i de fleste tilfælde er der mange års arbejde bag aftaler, som den vi underskrev i november. Der er et vigtigt stykke arbejde forude, for situationen udvikler sig hele tiden. Det gælder i Kina og i alle de andre lande, der nyder godt af gode danske fødevarer og vores fødevareklynges maskiner og viden, fortæller Jan Laustsen.