
Højere CO2-afgift for industrien vedtaget
I sidste uge vedtog et bredt flertal i Folketinget to lovforslag om en ny CO2-afgift på fossile brændsler, som en del af grøn skattereform for industrien.
I juni 2022 blev der aftalt en CO2-afgift på fossile brændsler for industrien, som en del af grøn skattereform for industrien. Det er de lovforslag, der nu er vedtaget i Folketinget. De vedtagne lovforslag vedrører ikke CO2e-afgift på landbrugets biologiske processer, som i øjeblikket forhandles i den grønne trepart, men brugen af fx diesel og gas til produktion (procesformål).
- Med lovforslagene udgør afgiften på CO2-udledninger i 2030 (2022-niveau):
- 750 kr./ton CO2 fra ikke-kvoteomfattede virksomheder, herunder landbrug
- 375 kr./ton CO2 fra kvoteomfattede virksomheder (emissionsafgift)
- 125 kr./ton CO2 for mineralogiske processer
Afgifterne indfases fra 2025 til 2030 og har betydning for brugen af fossile brændsler til procesformål. På bedrifterne kunne det fx være brugen af diesel og hos virksomhederne kunne det fx være brug af naturgas i produktionen.
Virksomheder, der anvender motorbrændstoffer, skal også være opmærksomme på en omlægning af afgiften, så en større andel af den samlede afgift bliver CO2-afgift og en lavere andel er energiafgift sammenlignet med i dag.
Lavere energiafgift for kvoteomfattede virksomheder
Ikke-kvoteomfattede virksomheder skal fremover som udgangspunkt ikke betale energiafgift, hvis der anvendes fossile brændsler til procesformål, og der betales CO2-afgift. For kvoteomfattede virksomheder, som omfattes af den nye emissionsafgift, er der dog fortsat en energiafgift. Men i forhold til de lovforslag, der var i høring, så er energiafgiften for forbrug af naturgas samt kul og koks til procesformål sænket fra 4,5 kr./GJ til 1,2 kr./GJ. Det svarer omtrent til minimumssatsen i energibeskatningsdirektivet.
Fortsat uklarheder
L&F finder det fortsat problematisk, at det fortsat er uklart, hvordan det kommende investeringsvindue skal se ud. Det gør det alt andet lige dyrere for virksomhederne at omstille sig til afgiften.
L&F er ligeledes kritiske over for, at der endnu ikke er kommet en afklaring på CO2-afgiften for biogas, der transporteres gennem gasnettet. Skatteministeren har lovet en færdig analyse i 1. halvår 2024, som skal danne et sagligt grundlag for fritagelse eller godtgørelse af CO2- og emissionsafgift ved køb af oprindelsesgarantier til ustøttet biogas. Det vil vi løbende følge op på.
Fangst og lagring
I forhold til de lovforslag, der var i høring, er det nu justeret, så virksomheder, der på en række betingelser fanger og geologisk lagrer CO2, kan få tilbagebetalt den tilsvarende CO2-afgift.
Hvis der fanges og lagres så meget CO2 hos ikke-kvoteomfattede virksomheder, at CO2-afgiften fra procesformål kommer under minimumssatserne i energibeskatningsdirektivet, så nedsættes tilbagebetalingen, så der betales en afgift svarende til minimumssatsen i energibeskatningsdirektivet.