
Anbefalinger til virksomheder om biodiversitet
Miljøministeren fik på Folkemødet overrakt anbefalinger til hvordan virksomhederne kan arbejde med biodiversitet. Landbrug & Fødevarer var blandt afsenderne.
Folkemødet i Allinge var ramme om offentliggørelsen af Biodiversitetspartnerskabets anbefalinger der peger på, hvordan virksomheder frivilligt kan bidrage til at bevare og udvikle natur og biodiversitet i hele deres værdikæde.
Partnerskabet blev nedsat af miljøministeren i 2023 blandt andet med baggrund i FN’s biodiversitetsaftale, der fastsætter mål om at stoppe det globale tab af natur og biodiversitet i 2030 og i den forbindelse specifikt nævner det medansvar, der påhviler den private sektor.
Partnerskabet består, ud over Landbrug & Fødevarer, af medlemmer fra en række erhvervsorganisationer, vidensinstitutioner og NGO’er – herunder Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening og Finans Danmark. Sekretariatet for partnerskabet varetages af Miljøministeriet.
Overordnet set anbefaler biodiversitetspartnerskabet følgende:
· At virksomheder kortlægger indvirkninger og afhængigheder af biodiversitet, undgår eller reducerer negative indvirkninger på biodiversitet og bidrager til at beskytte og genoprette biodiversitet, samt bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.
· At branche- og erhvervsorganisationer arbejder for, at virksomheder undgår eller reducerer deres negative biodiversitetsaftryk, bidrager til naturgenopretning og bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.
· At regeringen og myndighederne understøtter virksomhederne i at udvikle og forbedre biodiversitetsindsatser, samt går forrest og viser, hvordan man kan reducere sin indvirkning på biodiversitet og bidrage til samlet fremgang for biodiversiteten.
· At vidensinstitutionerne fokuserer på data- og vidensopbygning, der understøtter virksomhedernes og myndighedernes arbejde med biodiversitet.
· At det bredt sammensatte Biodiversitetspartnerskab fortsættes og i fællesskab nedsætter tematiske underarbejdsgrupper, der kan bidrage til at understøtte virksomheders biodiversitetsindsatser yderligere.
I forbindelse med lanceringen af partnerskabets anbefalinger lagde administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Merete Juhl blandt andet vægt på, at organisationen ser det som et positivt tegn, at det brede partnerskab er kommet til enighed om anbefalingerne. Det kan blandt andet være med til at sikre ensartede vejledninger og rammer for virksomhedernes vigtige arbejde med biodiversitet i hele værdikæden nationalt såvel som internationalt.
Inden oktober 2024 skal miljøministeren give en tilbagemelding til Biodiversitetspartnerskabet på anbefalingerne til myndigheder og regeringen.