Nyhed, 20.august 2024

L&F i front for hyldest af grøntsagerne i uge 34

Landbrug & Fødevarer står i spidsen for ’Den Nationale Grøntuge’ i uge 34. Her hyldes grøntsagerne – uden at de animalske fødevarer udskammes.

I uge 34 holdes for første gang ’Den Nationale Grøntuge’. En uge, hvor grøntsagerne, deres mangfoldighed og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider er i højsædet.

Men i stedet for det traditionelle fokus på sundhed, vil der i ’Den Nationale Grøntuge’ være fokus på sanserne og æstetikken ved grøntsager, siger Line Munk Damsgaard, der er projektleder på ’Den Nationale Grøntuge’ og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer. L&F driver sammen med en række partnere ’ Den Nationale Grøntuge, hvor partnere gennem en række kommunikationstiltag stiller skarpt på grøntsagernes mange fortræffeligheder. Og derigennem forhåbentlig inspirerer til at grøntsagerne får en mere fremtrædende placering.

Hun påpeger, at grøntsagerne har fortjent en større plads på danskernes spisebord.

- Grøntsager kan pifte vores måltider op. Det er netop den tanke og bevidsthed, der er i højsædet i Den Nationale Grøntuge, hvor vi prøver at gøre opmærksom på alt det, de smagfulde og nærende grøntsager kan. Men uden at tage afstand fra de gode animalske fødevarer, siger Line Munk Damsgaard.

Det er de færreste danskere, der lever op til de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager.

Et andet fokus

Det ser Line Munk Damsgaard som en god indikator på, at det er en god idé at begynde at tale om måltider og madkultur på en ny måde.

- Vi vil gerne gå forrest i arbejdet om at tale om grøntsager på en ny måde. Hvor løftede pegefingre og moralprædikener er gemt væk, og hvor der ikke kun fokuseres på grøntsagernes sundhed men også på deres friskhed, deres alsidighed og meget forskellige smage – lige fra den sprøde agurk til de dybe, søde rødbeder. At have grøntsager som en del af måltidet skal ikke være en sur pligt, det skal være en lyst og en fornøjelse. Det er det, vi, sammen med vores partnere, sætter spot på i uge 34, siger hun, og fortsætter:

- Ambitionen er, at ’Den Nationale Grøntuge’ kan puste til nysgerrigheden hos danskerne i forhold til at udforske grøntsagernes spændende verden. Danske landmænd og gartnere producerer så mange lækre grøntsager, som kan give vores mad et både sundt og oplevelsesmæssigt pift. Det skal vi selvfølgelig dyrke og bakke op om, for det giver udbytte på mange måder.

Den Nationale Grøntuge har fået undertitlen ”Kom i grønt humør”. Den afholdes i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Knap 40 partnere har meldt sig som grøntsagsvenner og bidrager under Den Nationale Grøntuge. Den Nationale Grøntuge er støttet af Plantefonden. Læs mere om initiativet
her.

Kontakt: