Nyhed, 17.september 2024

Højere tariffer på el øger omkostningerne i 2025

L&F opfordrer Energinet til undgå unødvendige overinvesteringer.

Energinet, der står for det overordnede transmissionsnet for elektricitet i Danmark, har i dag offentliggjort at elforbrugernes tariffer stiger til 13,5 øre pr. kWh svarende til en stigning på 1,0 øre pr. kWh i forhold til året før.

Den grønne omstilling udløser øgede investeringer i elnettet, med både øget udbygning og renovering af det etablerede. Højere priser på kabler, transformere og andet teknisk udstyr betyder samtidigt at tilslutningsbidraget som nye elproducenter pålægges ved nyetablering vil stige. Systemabonnementet som pålægges alle forbrugsmålepunkter, stiger til 182 kr., svarende til en stigning på 2 kr. i 2025.

 

- Tarifstigningerne fra Energinet vedrører transmissionsnettet, men elforbrugerne betaler også tariffer til de lokale distributionselnetselskaber. Vi kan godt frygte, at også disse selskaber vælger at sætte deres tariffer op i 2025. Dertil kommer den varslende nye elektrificeringstarif som ligeledes indføres fra 2025, siger direktør for medlemmer og markeder i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

 

Den øgede elforbrugstarif betyder øgede omkostningerne for alle der bruger strøm. Selvom 1 øre ekstra pr kWh ikke lyder af meget, så betyder det alligevel noget – da den samlede tarifbetaling bliver 13,5 øre pr. kWH. For en virksomhed med et årligt elforbrug på 150.000 kWh giver tarifstigningen en ekstra omkostning på 1.500 kr., så der i alt skal betales 20.250 kr. i elforbrugstarif til Energinet. For en virksomhed med et forbrug på 1,0 mio. kWh årligt giver tarifstigningen ekstraomkostninger på 10.000 kr., så der samlet set skal betales 135.000 kr. alene for forbrugstariffen til Energinet.

 

Grøn omstilling koster

 

Flemming-Nør-Pedersen, understreger, at fødevareerhvervet har forståelse for, at der er betydelige omkostninger forbundet med udbygning af elnettet som følge af den grønne omstilling, og at dette påvirker eltariffen.

 

- I Landbrug & Fødevarer følger vi nøje tarifudviklingen, og vi frygter at elforbrugerne pålægges mange ekstra omkostninger i forbindelse med den grønne omstilling. Udbygningen af elnettet skal helst balancere, så der ikke underinvesteres til skade for forsyningssikkerheden - men samtidigt skal der heller ikke overinvesteres til skade for konkurrenceevnen. Omkostningseffektivitet bør derfor være et stort fokusområde ved etablering af elnet. I Landbrug & Fødevarer vil vi derfor opfordre Energinet til at overveje det løbende behov for ny- og reinvesteringer i det overordnede transmissionsnet, så der ikke sker en unødvendig overinvestering siger Flemming Nør-Pedersen og tilføjer:

-Vi har brug for en prognose fra Energinets side, der giver bud på, hvordan udbygningen af Energinets net, i de kommende år vil påvirke tarifferne