Nyhed, 15.oktober 2024

Eksportdag: Fødevareklyngen styrer gennem global usikkerhed

Nøgleaktører til dialog om verdenspolitikkens indflydelse på global handel og Danmarks førerposition inden for fødevareproduktion

Handel og eksport hænger uløseligt sammen med fødevare- og landbrugserhvervet. Det startede med kornsalgsperioden i midten af 1800-tallet, og i dag er vi til stede på knap 200 markeder, med en eksportværdi i 2023 på 199,8 milliarder kroner.

Mandag den 7. oktober holdt Fødevareklyngen sin årlige eksportdag i Rådssalen på Axelborg. Her mødtes repræsentanter fra virksomheder, myndigheder, vidensinstitutioner, organisationer og andre aktører for at drøfte, hvordan verdenspolitikken påvirker den globale handelspolitik og dermed også fødevareklyngens eksport.

Udfordringerne er mange: En ny EU-Kommission, en kommende amerikansk præsident, en ulmende toldkrig med Kina, krigen i Ukraine og uro i Mellemøsten. Alt dette påvirker os forskelligt og griber ind i hinanden.

L&F-direktør bød velkommen

L&F’s administrerende direktør, Merete Juhl, bød velkommen med ordene:

"Vi har nogle robuste og innovative virksomheder i fødevareklyngen. Vi har også dygtige embedsfolk i ministerier, styrelser og på ambassaderne verden rundt. Det viser på smukkeste vis værdien af tæt samspil mellem det offentlige og private."

Samme optimisme delte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der blandt andet sagde, at "vi ser muligheder i tiden." Han pegede på klimarobuste afgrøder, nye teknologier og fremskridt inden for genetik som styrkepositioner for Danmark, der kan bidrage til en mere bæredygtig global fødevareproduktion og styrke Danmarks konkurrenceevne.

Eksportdagen er en del af L&F’s samlede indsats for at støtte virksomhederne, hvor også eksportfremstødene er et vigtigt redskab.