Nyhed, 29.oktober 2024

Europæiske landmænd kræver flere penge og færre regler

Deltagere fra mange EU-lande krævede på landbrugskongres i Bukarest flere penge, færre regler og et opgør med den grønne pagt.

Fra Landbrug & Fødevarers side lægges også vægt at minde om værdien af international handel, hvor EU stadig er verdens største eksportør af fødevarer. 

På den europæiske landbrugskongres i Bucharest mærkes generelt krisestemning; prisen på hvede er lig prisen i 2014, mens antallet af regler i EU er steget med 12.000 siden årtusindskiftet, sagde en tjekkisk landmand.

I sin velkomst på Congress of European Farmers i Bukarest, Rumænien, understregede formanden for den europæiske andelsorganisation Cogeca, svenske Lennart Nielson, at kongressen finder sted i et historisk øjeblik; europæisk landbrug er blevet testet som aldrig før de seneste år med pandemi, krig og inflation.  Men sektoren har vist, at den producerer løsninger – ikke problemer. Landbruget og fødevaresektoren er blevet anerkendt som strategisk for unionens mest fundamentale værdi: fred.

Værtslandet Rumæniens landbrugsminister Florin-Ionut Barbu slog på sin side til lyd for flere penge til den fælles europæiske landbrugspolitik. Den burde udgøre mindst 1% af BNP i EU sagde Barbu – i dag udgør CAP budgettet 0,4% af BNP i EUs medlemslande, så en ambitiøs udmelding fra ministeren tre uger før valget i Rumænien, hvor der er 2,9 millioner landmænd, der skal til stemmeurnerne. Det øgede landbrugsbudget skal understøtte investeringer i sektoren, som er afgørende for fødevareforsyningssikkerheden, ifølge Barbu. 

 

Verdens største eksportør af fødevarer

På kongressen deltog L&F næstformand Christian Høegh-Andersen, i sin egenskab af næstformand i den europæiske andelsorganisation Cogeca, i et panel om handel i den aktuelt vanskelige geopolitiske kontekst. I panelet var også Flavio Coturni fra Kommissionens handelsdirektorat og Doaa Abdel-Motaal fra WTO.

-Det er vigtigt, at EU fastholder sin position som verdens største eksportør af fødevarer, hvilket også forpligter EU, som har et ansvar for at overholde internationale handelsregler, sagde Christian Høegh-Andersen.

Han understregede samtidig vigtigheden af, at alle lande overholdt reglerne for statsstøtte. I den kontekst bemærkede han, at WTO set fra en landmands synspunkt havde en udfordring med sit tvistbillæggelsessystem. 

Abdel-Motall fra WTO anerkendte at WTO’s appelinstans p.t. ikke er funktionsdygtigt og opfordrede landbrugets organisationer i alle lande til at lægge pres på regeringerne for at ændre ved den situation. Samtidig glædede Abdel-Motall sig dog over, at første indsats i WTOs tvistbillæggelsessystem fungerer, og at 90 % af dets afgørelser respekteres.