
L&F vært for London-debat om plantebaserede fødevarer
Landbrug & Fødevarer afholdt i samarbejde med Trade Council i London en debat om ultraforarbejdede fødevarer.
Rundbords-debatten samlede både britiske og danske eksperter samt interessenter på tværs af værdikæden indenfor den plantebaserede sektor. Samtalen gik blandt andet på hvordan vi opnår flere naturlige og økologiske plantefødevarer med kortere ingredienslister og mindre forarbejdning. Der blev også zoomet ind på hvordan særligt ultraforarbejdede fødevare påvirker vores sundhed. og hvilken indflydelse de har på os.
Ultraforarbejdede fødevare, også kaldet UPF’er, er et ”hot topic” i Storbritannien hvor medierne gang på gang debatterer de sundhedsmæssige risici. En ny undersøgelse har påvist, at mere end halvdelen af briternes fødevareindtag består af netop disse. Dette skaber mulighed for den danske plantesektor, der på mange områder positionerer sig forrest i feltet indenfor den økologiske og plantebaserede dagsorden.
Tidssvarende klassificering
Ifølge NOVA-klassifikationen, der graduerer forarbejdning af fødevarer, kategoriseres ultra-forarbejdede fødevarer typisk som industrielt fremstillede produkter, der indeholder få eller ingen hele fødevareingredienser samt en række smags- eller stabiliserende tilsætningsstoffer. De er designet til at være let tilgængelige, appellerende for vores smagsløg og har ofte en lang holdbarhed.
-NOVA-klassifikationen er ikke et tidssvarende værktøj til graduering af forarbejdede fødevarer. Fødevareinnovationen, forstærket af den grønne omstilling, stiller større krav til kvalitetsvurdering. Revidering af klassifikationen bør indeholde ernæringsmæssige aspekter som supplement til vurdering af forarbejdning. Der er behov for en opdateret klassificering, så alle parter på tværs af værdikæden får en mere nuanceret og tidssvarende klassificering, som både forholder sig til effekterne af forarbejdning og sundhedsmæssige konsekvenser, fastslår Puk Maia Holm-Søndergaard, chefkonsulent i Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer.
Efter rundbords-debatten var der et netværksarrangement på Den Danske Ambassade i London, hvor britiske og danske deltagere smagte på og talte om fremtidens økologiske plantefødevarer.
De deltagende eksperter var:
Danmark
Louise Beck Brønnum – KOST Studio
Landbrug & Fødevarer – Puk Maia Holm-Søndergaard.
Henrik Christensen – Perfect Season
UK
Renée Elliot – Founder & MD Planet Organic
Gavin Wren – Food Systems consultant & content creator
Michael R. Andersen – CCO Sysco GB
Formand
Simon Wright – Of+ Consulting'
Kontakt:
Landbrug & Fødevarer
Cornelius Simonsen, Seniorkonsulent
cosi@lf.dk
+45 2647 6982
Embassy of Denmark in the United Kingdom
Jacob Kvetny, Principal Advisor
+ 44 (0)73 8899 0505
