
EU indgår sin største frihandelsaftale
Europa-Kommissionen indgik fredag formelt frihandelsaftalen mellem EU og de fire Mercosur-lande Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay.
Det skete ifm. et topmøde mellem de fire Mercosur-lande i Montevideo. Der er tale om den største frihandelsaftale, som EU pt. har indgået. Det er især store tyske industriinteresser i aftalen, som har drevet den nytiltrådte Europa-Kommission til at lukke aftalen, som har været under forhandling siden 1999. Det er fortsat uafklaret, hvornår aftalen vil kunne træde i kraft.
-Landbrug & Fødevarer støtter aktivt op om EU’s handelspolitik. En aktiv og regelbaseret handelspolitik er blot blevet endnu mere vigtig i den aktuelle situation, hvor krig og konflikter bidrager til at skabe handelspolitiske spændinger og en fragmentering af den globale handel, fastslår afdelingschef for Handel, Marked & Geopolitik i L&F Kenneth Lindharth Madsen, som dog udbygger:
-Frihandelsaftalen med Mercosur udgør dog ikke en hovedprioritet for Landbrug & Fødevarer i den række af frihandelsaftaler, som pt. er under forhandling.Aftalen med Mercosur vurderes kun at give begrænsede åbninger for landbrugs- og fødevareeksporten til de fire Mercosur-lande. De nye markedsåbninger knytter sig i en dansk optik helt primært til en nedsættelse af tolden på grisekød samt visse forhøjelser af toldkvoterne for ost, smør og mælkepulver.
Oksekød og fjerkræ
Han mener, at aftalen vurderes at ville svække de europæiske - herunder danske - oksekøds- og fjerkrækødsproducenters konkurrenceevne. Det skyldes aftalens åbning af store kvoter på hhv. oksekød (99.000 tons) og fjerkrækød (180.000 tons) fra de fire Mercosur-lande. Produktionsomkostningerne i EU er betydeligt højere end i de fire Mercosur-lande pga. bl.a. EU’s større krav til EU’s producenter inden for bådedyrevelfærd, transport, miljø, klima og bæredygtighed. Kravene gælder ikke for importeret kød.
På den baggrund har Landbrug & Fødevarer i forhandlingerne bl.a. lagt vægt på følgende principper ift. kvoterne for okse- og fjerkrækød ind i EU:
- Mængderne i toldkvoterne skal bringes ned. Kvoteindrømmelserne i Mercosur-aftalen skal ses i lyset af andre kommende frihandelsaftaler, hvor EU også vil være under pres for at give indrømmelser på netop oksekød (Australien) og fjerkrækød (Thailand).
- Sammensætning af kvoterne skal tage højde for den naturlige sammensætning af dyret (’natural fall’) ift. udskæringer, så afsætning inden for kvoten følger det og ikke kun bliver til de dyre udskæringer.
- Kvoterne skal forvaltes på en sådan måde, at der tages højde for historiske mængder blandt eksisterende importører og en fordeling af mængderne på månedlig eller kvartalsvis forbrug af kvoten, således at en enkelt stor producent fra Mercosur-landene ikke kan etablere en importvirksomhed i EU, som opkøber hele årets kvote.
- Vi arbejder fortsat - sammen med vores europæiske organisation - på at sikre, at forvaltningen af kødkvoterne udmøntes på den mest hensigtsmæssige måde for erhvervet, fastslår Kenneth Lindhardt Madsen.
Processen nu
Der blev indgået politisk enighed om hovedelementerne i Mercosur-aftalen i 2019. Med aftalen den forgange uge, er næste skridt den formelle vedtagelse af aftalen i EU. Det indebærer godkendelse i Rådet og efterfølgende i Europa-Parlamentet.
Begge steder kan forventes modstand.
I Rådet forventes Frankrig, Polen, Østrig og Nederlandene at stemme i mod. Det er mere uklart, hvordan Italien vil stille sig. Der kræves at blokerende mindretal i Rådet for at stoppe for vedtagelsen af aftalen.
Der kan forventes modstand mod aftalen fra både højre og venstre side af salen i Europa-Parlamentet.
Dernæst skal de dele af aftalen, som vedrører såkaldt ’blandede kompetencer’ ratificeres i alle EU’s medlemslande. Det er uvist, om Europa-Kommissionen vil søge og få adgang af medlemslandene i Rådet til at splitte aftalen op, således at de dele af aftalen, som vedrører EU-kompetence (handel) kan vedtages i en særskilt aftale. Hermed kan Europa-Kommissionen undgå, at modstand mod at ratificere aftalen i enkelte medlemslande blokerer for aftalens ikrafttrædelse.
Vi vil holde medlemmerne orienteret om det væsentligste indhold af aftalen, når endelig aftaletekst foreligger, samt om det videre forløb ift endelig vedtagelse.