Nyhed, 06.februar 2024

Direktiv kan ryste dansk selskabsskattelovgivning

Direktiv for samlet grundlag for beskatning af store koncerner kan medføre store konsekvenser for national skattelovgivning.

EU har sendt to direktiver i høringen inden jul. Det ene vedrører transfer pricing og det andet et samlet grundlag for beskatning af store koncerner

Et direktiv med mulig stor betydning handler om en ensretning af skattegrundlaget for store koncerner, Forslag til Rådets direktiv om Erhverv i Europa: en ramme for indkomstbeskatning (BEFIT). Direktivet vil, hvis det stemmes igennem, som det er sendt i høring, have store konsekvenser for omfattede koncerner, og vil medføre væsentlige administrative merudgifter for skatteforvaltningen.

Forslaget har til formål at indføre et fælles sæt regler for fastsættelse af beskatningsgrundlaget for selskaber, som indgår i en koncern, der udarbejder konsolideret regnskab, er underlagt selskabsbeskatning i et EU-medlemsland og har en omsætning på over 750 mio. euro.

Andelsselskaber ikke omfattet

De danske skatteregler afviger betydeligt fra BEFIT-forslaget, og en vedtagelse af forslaget vil medføre, at der skal ske væsentlige ændringer af den danske selskabsskattelovgivning. Det gælder meget store dele af selskabsskatteloven samt væsentlige dele af andre afledte love. Herudover kan ændringerne medføre betydelige afledte ændringer af den øvrige indkomstbeskatning.

Såfremt forslaget bliver stemt igennem, vil direktivet skulle træde i kraft i 2028. Før end at direktivet kan træde i kraft, skal det stemmes enstemmigt igennem. L&F tror ikke på, at forslaget til direktivet stemmes igennem, som det er sendt i høring, da det vil kræve at alle medlemslande skal være enige. Det ser vi som svært, når direktivet har så stor betydning for national lovgivning. Vi følger processen tæt og har indsendt høringssvar til direktivforslaget. 

BEFIT-forslaget alene de danske selskaber, der er aktieselskaber eller anpartsselskaber samt andre selskaber, der er skattepligtige i henhold til selskabsskatteloven.  Andelsselskaber, der er omfattet af den særlige kooperationsbeskatning, er derfor ikke omfattet af direktivforslaget.

Transferpricing

Forslaget til rådets direktiv om transferpricing finder L&F ikke vil medføre de store konsekvenser for danske selskaber. Meget af direktivet lægger sig op af allerede kendte regler fra OECDs transfer pricing guidlines. L&F bakker overordnet op om direktivet, men så gerne, at der fremfor anvendes de samme regler som i OECDs Transfer Pricing Guidelines i stedet for blot at henvise til disse. OECD’s guidelines opdateres løbende. Det er ikke tilfældet med direktivet. Derfor kan der i fremtiden opstå fortolkningsproblemer mellem direktivet og OECDs guidelines.

Direktivet skal implementeres i 2026 og træde i kraft i 1.1. 2027 – såfremt det stemmes igennem.