Foto: L&F

Nyhed, 06.februar 2024

Polen rummer store muligheder for dansk landbrugs-knowhow

Vilofoss og Vestjyllands Andel, der begge deltog i eksportfremstødet i Polen, ser stort eksportperspektiv i det store landbrugsland.

Den DLG-ejede Vilofoss-koncern, der blandt andet producerer vitamin- og mineralblandinger til foder, var med på eksportfremstødet. Det polske marked er ikke fremmed for det andelsejede selskab. Det er dog i andre dele af koncernen end Vilofoss. Turen gik til Polen med et ønske om en øget polsk tilstedeværelse for Vilofoss:

- Polen rummer mange muligheder for en virksomhed som Vilofoss. Det er et enormt landbrugsland, og selvom den grønne omstilling er i gang, er der fortsat potentiale til at gøre produktionen endnu mere klimaeffektiv. For os handler det primært om kvægproduktionen, hvor vores produkter kan gøre en mærkbar forskel, sagde Anders S. Nielsen, der er sales manager i Vilofoss. 

Til det har Vilofoss en bred portefølje af produkter. Et eksempel er X-Zelit, der øger mælkeydelsen og forlænger perioden, hvor køerne giver mælk. Andre tiltag er klimadeklareringer på foderblandinger og udviklingsprojekter som det metanreducerende foderadditiv Produkt X. 

- Den polske primærproduktion minder om den danske. Helt lavpraktisk, er det for det meste Holstein, der er i de polske stalde, som i indretning og arbejdsgange minder om de danske, sagde Christina Brøkner, der er senior manager i DLG og afsluttede:

- I Danmark har vi mange af de konkrete løsninger inden for foder, vitaminer og mineraler, der efterspørges i hele verden. De kan i princippet bruges i de polske stalde allerede i dag og gøre polske køer mere klimaeffektive.

Vestjyllands Andel deler ud af andelstanken

I Warszawa indgik Vestjyllands Andel et aftalememorandum med den polske landbrugsorganisation Agro Intergracja. Her forpligter de to virksomheder sig til et endnu tættere samarbejde om at udvikle klimavenligt landbrug og biogas.

Men også om udbredelsen af andelstankegangens idégrundlag. Vestjyllands Andel har rødder tilbage til 1896, hvor den danske andelsbevægelse for alvor begyndte at spire.

Steen Bitsch, der er administrerende direktør i Vestjyllands Andel, kan fortælle, at der et helt specifikt ønske fra Agro Intergracia at blive klogere på andelsselskaber:

-Der er ikke nogen tradition for andelsselskaber i Polen. Men nu har de virkelig fået øjnene op for de mange fordele, der opstår, når landmændene arbejder sammen.

Vestjyllands Andel har været engageret i Polen i mere end 30 år, og Steen Bitsch er imponeret over landet og dets udvikling:

-Jeg var her første gang i 1989, da jeg stadig gik på landbrugsskole. Muren var lige faldet, og det var langt mere tilbagestående dengang.

-Men de er kommet efter det. Der er fart på, og de har hentet ind på os på mange områder. Det kommer de også til at gøre, når det handler om etablering af andelsselskaber. Det kan godt være, at vi startede i 1800-tallet. Med den viden og teknologi, der er til rådighed nu, kan de springe en masse over. Det er som at gå direkte til den nyeste iPhone og springe både drejeskive- og trykknaptelefonen over, afsluttede Steen Bitsch.