
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering i Folketinget
EU's direktiv om bæredygtighedsrapportering omsættes p.t. til dansk lov. L&F har fokus på at lette administrative byrder og at sikre tilstrækkelig vejledning.
EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) indebærer, at alle store virksomheder og de fleste børsnoterede virksomheder samt visse finansielle virksomheder fremover skal levere bæredygtighedsoplysninger efter europæiske standarder i årsrapporten.
Forslaget om implementering i dansk lov er netop blevet førstebehandlet i Folketinget og forventes at træde i kraft 1. juni 2024. Samtidig er EU på vej med nye, sektorspecifikke rapporteringsstandarder for landbrugs- og fødevaresektoren samt frivillige rapporteringsstandarder for SMV’er.
Landbrug & Fødevarer følger hele processen tæt. Generelt er vi enige i formålet med de nye regler og er positive over for ensretning og sammenhæng i de regler, der vedrører virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. Det er dog helt centralt, at der er fokus på en smidig implementering med en grundig vejledning, ingen dobbeltrapportering og et minimum af administrative byrder og omkostninger.
De nye krav vil medføre betydelige administrative omkostninger
CSRD har været kraftigt debatteret - især fordi de nye rapporteringskrav pålægger virksomhederne væsentlige administrative byrder. Erhvervsstyrelsen har vurderet at kravene i CSRD vil påføre de omfattede virksomheder omstillingsudgifter på samlet set knapt 6 mia. kr., og at de løbende omkostninger herefter vil være ca. 5 mia. kr. om året. Herudover forventes at mindre virksomheder, der er en del af de omfattede virksomheders værdikæder, også vil blive pålagt rapporteringskrav. Disse omkostninger indgår ikke i opgørelsen.
Erhvervsminister Morten Bødskov gav i forbindelse med førstebehandlingen udtryk for, at der fra regeringens side er fokus på, at virksomhederne får den rette vejledning og har digitale redskaber til rådighed, som kan være med til at lette implementeringen. L&F vil følge op på disse løfter.
Regeringen vil også se på mulighederne for at øge antallet af de uafhængige udbydere af erklæringsydelser, som skal verificere virksomhedernes oplysninger, så virksomhederne kan bruge andre end revisorer til denne opgave. Det har været et ønske fra bl.a. L&F, da vi mener, at øget konkurrence på dette marked kan være med til at holde virksomhedernes omkostninger nede.
Hvem er omfattet af de nye krav
Bæredygtighedsdirektivet indebærer en trinvis ikrafttræden af rapporteringskravene afhængig af virksomhedens størrelse:
· For store børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte træder rapporteringskravene efter bæredygtighedsdirektivet i kraft for regnskabsår, der starter i 2024.
· Øvrige store virksomheder (regnskabsklasse C stor virksomhed) skal rapportere for regnskabsåret, der starter i 2025. Virksomhederne omfattes af kravene, hvis de overskrider to ud af tre følgende kriterier i to regnskabsår i træk:
- En balancesum på 195 mio. kr. eller derover
- En nettoomsætning på 391 mio. kr. eller derover
- 250 eller flere ansatte.
· Børsnoterede SMV’er med undtagelse af børsnoterede mikrovirksomheder vil efterfølgende blive omfattet af kravene for regnskabsår, der starter i 2026, men kan undlade at rapportere indtil 2028
Frivillige standarder for SMVer på vej i EU
Selvom mindre virksomheder og landmænd ikke er direkte omfattede af de nye bæredygtighedskrav, vil de formentlig opleve at skulle indsamle og videregive informationer på bæredygtighedsområdet til aftagerne af deres varer. Det kan også være relevant at levere en bæredygtighedsrapportering med henblik på fx opnåelse af billigere finansiering. Organisationen EFRAG, der også stod bag udviklingen af de obligatoriske rapporteringsstandarder, er derfor ved at udvikle en mere simpel rapporteringsstandard. L&F deltager i arbejdsgruppen, der er med til at udforme standarderne. Her vil vi lægge vægt på, at de frivillige rapporteringer bliver et nyttigt værktøj, som gør det lettere for små og mellemstore virksomheder at levere de datapunkter, de uundgåeligt vil blive afkrævet.
Et udkast til de frivillige standarder er netop nu i høring på EFRAGs hjemmeside.
Man kan give sit besyv med her indtil 21. maj 2024
Sektorspecifikke standarder under udarbejdelse i EU
I forbindelse med CSRD indføres en række sektorspecifikke krav. Det er supplerende rapporteringskrav, der vil gælde for udvalgte sektorer, herunder hhv. landbrugs- og fødevaresektoren. De sektorspecifikke standarder skulle have trådt i kraft i sommeren 2024, men er nu udskudt til 2026. L&F er med i en arbejdsgruppe, der skal drøfte standarderne og følger udviklingen tæt.