Nyhed, 05.marts 2024

Workshop om stigende krav til og ansvar for biodiversitet

Miljøministeriets biodiversitetspartnerskab inviterer til workshop om virksomheder og natur. Partnerskabets anbefaling drøftes i L&F’s Forum for Bæredygtighed.

Miljøministeren nedsatte medio 2023 et partnerskab for biodiversitet, der gennem udarbejdelse af en række anbefalinger har til formål at styrke effekten af danske virksomheders og den finansielle sektors frivillige indsatser og investeringer for at beskytte natur, biodiversitet og økosystemer.

Baggrunden for nedsættelsen af partnerskabet er blandt andet FN’s biodiversitetsaftale fra december 2022, der fastsatte mål om at stoppe det globale tab af natur og biodiversitet i 2030, herunder beskyttelse og forvaltning af 30 pct. af det samlede globale areal. I FN-aftalen nævnes specifikt det ansvar, der påhviler den private sektor.

 

Mulighed for at påvirke partnerskabets anbefalinger

Planen er, at partnerskabet skal aflevere sine anbefalinger inden sommerferien. For at sikre at anbefalingerne er robuste, anvendelige og ambitiøse inviteres alle interesserede virksomheder og andre interessenter til at deltage i en workshop den 8. april 2024, hvor de foreløbige anbefalinger vil blive præsenteret og drøftet.

 

Workshoppen holdes hos Dansk Industri i København og mere information samt tilmelding kan findes her

 

Drøftet i L&F’s eget forum

I regi af Landbrug & Fødevarer har udkast til anbefalingerne og input til partnerskabets arbejde været drøftet på møder i L&F’s Forum for Bæredygtighed.  Forummet vil også blive inddraget i det videre arbejde med biodiversitetspartnerskabets anbefalinger.

Hovedformålet med Forum for Bæredygtighed er at understøtte Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder i forhold til det stigende fokus på bæredygtighed, som virksomhederne møder i omverdenen. Både i kommercielle såvel som i reguleringsmæssige og forbrugermæssige sammenhænge.

Forummet er åbent for Landbrug & Fødevarers medlemmer. Deltagerne orienteres løbende om L&F’s arrangementer og aktiviteter på bæredygtighedsområdet og mødes 2-3 gange om året.

Mere information om Forum for Bæredygtighed kan fås hos chefkonsulent Mikael Strandbygaard, mist@lf.dk.

 

 

Om Partnerskab for Biodiversitet

Biodiversitetspartnerskabet blev igangsat som et bredt sammensat, hurtigt arbejdende partnerskab, der indenfor 1 år forventes at levere følgende:

·   Anbefalinger til danske virksomheder om, hvordan de bedst handler på biodiversitetsområdet

·   Anbefalinger til myndigheder om oplevede barrierer og mulige incitamentsstrukturer

·   Anbefalinger til forsknings- og vidensinstitutioner om vidensbehov

·   Anbefalinger til evt. videre indsatser for partnerskabet, herunder evt. nedsættelse af sektorspecifikke eller tematiske arbejdsgrupper/underpartnerskaber.

Landbrug & Fødevarer er repræsenteret i partnerskabet, der har medlemmer fra en række erhvervsorganisationer, vidensinstitutioner og NGO’er – herunder Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening og Finans Danmark. Sekretariatet for partnerskabet varetages af Miljøministeriet.

Partnerskabet skal se på virksomhedernes indsatser både i Danmark og i resten af verden i forbindelse med produktion og import samt komme med anbefalinger til at fremme synergi og sammenhæng mellem frivillige og reguleringsmæssige indsatser.

På denne baggrund forventes det, at både virksomheder og den finansielle sektor øger deres positive bidrag til den globale natur og biodiversitet. Det kan ske gennem den måde de agerer på, deres værdikæder og samlede portefølje af produkter og investeringer, herunder ved at de skal overvåge, vurdere og offentliggøre deres effekt på natur og biodiversitet.

Samtidig er der en række EU-tiltag, som vil påvirke virksomheders engagement ift. biodiversitet; herunder bl.a. regulativ om bæredygtig finansiering, forordning om skovrydning og skovforringelse, direktiv om corporate sustainability due diligence, direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering og taksonomiforordningen.