Nyhed, 16.april 2024

Fødevarevirksomheder risikerer at få afbrudt gasforsyningen

Grænsen for ikke beskyttede gaskunder sænkes markant. Det betyder, at langt flere af vores fødevarevirksomheder ikke kan være sikker på gas i en nødsituation.

Landbrug & Fødevarer arbejder for, at alle fødevarevirksomheder skal defineres som virksomheder med et samfundskritisk gasforbrug.

Som en del af energiberedskabet skal Danmark følge EU forordningen om gasforsyningssikkerhed. Energistyrelsen skal derfor hvert forår, sammen med Energinet, fastlægge, hvilke gaskunder, der er beskyttede, og hvilke kunder, der ikke er sikret gas i en gasforsyningskrise i det kommende gasår 2024-2025. Gasåret løber altid fra den 1. oktober til og med 30. september det efterfølgende år De beskyttede gaskunder er husholdninger, institutioner som hospitaler og skoler samt små og mellemstore virksomheder. De ikke- beskyttede gaskunder er primært store industrivirksomheder.

Energistyrelsen har nu meddelt, at kubikmetergrænsen for ikke-beskyttede gaskunder, sænkes fra de nuværende 2,0 mio. kubikmeter gas i indeværende gas år til 0,7 mio. kubikmeter i gasåret 2024-2025. Det betyder, at langt flere gasforbrugende virksomheder, herunder fødevarevirksomheder, kan risikere at få afbrudt gasforsyningen helt eller delvist, hvis der opstår en alvorlig gasforsyningskrise. Listen over ikke- beskyttede gaskunder i det kommende år vil blive offentliggjort af Energinet senest den 1. maj 2024. Alle ikke-beskyttede gaskunder vil få en henvendelse fra Energinet om dette, ligesom Energistyrelsen vil indbyde til et informationsmøde om, hvad man skal være opmærksom på som ikke-beskyttet gaskunde.

 

Samfundskritisk gasforbrug

De ikke-beskyttede gaskunder blev i 2022 opdelt i to grupper. Virksomheder med et samfundskritisk gasforbrug og virksomheder uden et samfundskritisk gasforbrug. Opdelingen betyder, at eventuel tilgængelig gas til de ikke-beskyttede gaskunder først vil blive tildelt virksomheder med et samfundskritisk gasforbrug. Kriterierne for at komme på listen over virksomheder med et samfundskritisk gasforbrug er, at deres produktion er vigtig i forhold til liv og sundhed, fødevareforsyning, dyrevelfærd, miljø m.v. Opdelingen skete blandt andet efter pres fra Landbrug & Fødevarer, idet vi fandt det yderst vigtigt, at det blev taget hensyn til fødevareforsyningen og dyrevelfærd.

Landbrug & Fødevarer arbejder fortsat stærk på, at alle gasforbrugende virksomheder i fødevareklyngen skal i kategorien samfundskritisk gasforbrug.

 

Gunstige forhold

Den aktuelle gasforsyningssituation og situationen frem mod næste vinter ser pt. heldigvis gunstig ud. Der er meget gas på lager, og Tyra-feltet i Nordsøen producerer nu igen store gasmængder efter, at feltet har været lukket ned nogle år på grund af reparation. Endelig er der fortsat en stigende produktion af biogas i Danmark, ligesom importen af LNG-gas (flydende gas) stiger.