
Mund- og klovesyge besværliggør transporter
I første omgang er det dyretransporter gennem Brandenburg, det tyske sygdomsudbrud gør bøvlet. L&F følger sagen og håndteringen tæt.
I fredags konstaterede Tyskland et udbrud af mund- og klovesyge i en vandbøffelbesætning, beliggende mellem Berlin og den polske grænse.
Mund- og klovesyge er en alvorlig og meget smitsom sygdom for klovbærende dyr som køer, bøfler, grise og får. Sygdommen kan også ramme vildt som hjorte og vildsvin.
- Mund- og klovsyge kan ikke smitte mennesker, og sygdommen udgør derfor heller ikke en fødevarebåren risiko, siger Jan Dahl, der er chefkonsulent for fødevaresikkerhed og veterinære forhold & risikoanalyse i Landbrug & Fødevarer.
Tyskland har været fri for mund- og klovesyge siden 1988. Danmark har senest haft udbrud af mund- og klovesyge i 1982.
Opmærksomme dyretransportører
De tyske myndigheder har oprettet beskyttelses- og overvågningszoner i henholdsvis en 3 og 10 km zone rundt om udbrudsbesætningen. Der blev fredag indført standstill i hele delstaten Brandenburg. Det er endnu ikke oplyst, om standstill er ophævet. Det berørte område var i forvejen sort zone på grund af afrikansk svinepest.
- Alle transportører af klovbærende dyr gennem Brandenburg skal derfor finde andre ruter den kommende tid. Og være opmærksom på, at situationen og dermed betydningen for dyretransporter hurtigt kan ændre sig, fastslår Jan Dahl.
Han fortæller, L&F er i tæt kontakt med medlemsvirksomhederne og relevante myndigheder om sagen.
- I samarbejde med relevante myndigheder følger vi situationen meget tæt. Vi har fuld tillid til, at de tyske myndigheder håndterer situationen, siger Jan Dahl.