Nyhed, 29.september 2025

Nye EU-mål for reduktion af madaffald for fødevareindustrien

Den danske fødevareindustri skal frem mod 2030 reducere madaffaldet i produktionen med 10%. Landbrug & Fødevarer vil følge den danske implementering tæt.

Den 10. september 2025 offentliggjorde EU-Kommissionen de endelige regler for reduktion af madaffald på nationalt plan. For fødevareindustrien er målet en reduktion på 10 % inden 2030, mens detailhandlen, restaurationsbranchen og husholdninger samlet skal reducere med 30 % pr. indbygger. Begge mål tager udgangspunkt i gennemsnittet af madaffaldsmængderne i perioden 2021–2023. Der er ikke fastsat mål for primær produktion, primært fordi datagrundlaget fra sektoren er mangelfuldt.

Landbrug & Fødevarer støtter EU’s fokus på at reducere madaffald og er tilfredse med, at der ikke fastsættes mål for primærsektoren på nuværende tidspunkt. Det vil dog blive genovervejet i forbindelse med en revision af reglerne i slutningen af 2027. 

De nye regler skal implementeres i dansk lovgivning senest i juni 2027. Det forventes, at der vil komme nationale regler og initiativer, som skal sikre, at Danmark når målene – både i fødevareindustrien og i de øvrige led af fødevarekæden.

 

L&F arbejder for retvisende data

Landbrug & Fødevarer vil følge implementeringen tæt og arbejde for, at indsatsen baseres på valide og retvisende data for madaffald i fødevareindustrien – noget der desværre ikke er tilfældet i alle dele af branchen i dag.

Vi har fulgt forhandlingerne tæt og har løbende bidraget med faglig viden i dialogen med EU-Parlamentet og den danske regering.  Ud over målene har vi haft særligt fokus på at sikre bedre og mere ensartede metoder til måling af madaffald i EU. Vi samarbejder også med COPA (den europæiske landbrugsorganisation) på dagsorden og deltager aktivt i EU-platformen for fødevaretab og madaffald.

Forslaget om bindende reduktionsmål blev fremsat af Kommissionen i juli 2023 som led i revisionen af affaldsrammedirektivet, med fokus på både tekstil- og madaffald.