Vinderne af Årets ret med gris & Årets ret med ost er fundet
Vinderne af Landbrug & Fødevarers årlige kokkekonkurrencer; Årets Ret med Gris 2025 og Årets Ret med ost, blev mandag d. 17. november, kåret.
To stærke hold løb i år med sejrene, da Landbrug & Fødevarer kårede vinderne af kokkekonkurrencerne Årets ret med gris og Årets ret med ost – to konkurrencer, der skal styrke råvarekendskab, håndværk og koblingen mellem producenter og gastronomi.
I Årets ret med gris gik prisen til Brasserie Carl, hvor køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen imponerede juryen med en gennemført servering baseret på tunggris fra Troldgaarden. Retten udnyttede hele grisehovedet og viste både teknisk styrke og stor respekt for råvaren. Vinderen modtog 30.000 kr., overrakt af Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked, Fødevarer & Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
I Årets ret med ost vandt Restaurant Ti Trin Ned med tre elegante serveringer skabt på oste fra Them Mejeris Skovland-serie – et initiativ, hvor mælk fra skovlandbrug både sænker CO2 udledningen og giver dybere smagsnuancer. Holdet modtog 20.000 kr., ligeledes overrakt af Mette Gammicchia.
Begge konkurrencer er en del af Landbrug & Fødevarers arbejde for at styrke forbindelsen mellem gastronomisk innovation og de gode råvarer. Her er det råvaren, der er omdrejningspunktet, og konkurrencerne giver plads til kreativ tilberedning, nye fortolkninger og stærke fortællinger om håndværket bag.
-Det har været virkelig inspirerende at komme rundt i landet og opleve, hvordan kokkene arbejder med råvarerne i år. Niveauet har været imponerende – ikke kun teknisk, men også i den måde retterne fortæller historier om producenterne og håndværket bag. Når vi i Landbrug & Fødevarer arrangerer kokkekonkurrencerne, er det for at skabe et rum, hvor kokke kan udfordre sig selv og hinanden, og i år har vi set, hvor kreativt og inspirerende det kan blive. Det viser virkelig styrken i dansk gastronomi, siger Anders Nicolajsen, chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice hos Landbrug & Fødevarer.
Konkurrencerne er arrangeret af Landbrug & Fødevarer. Årets ret med ost 2025 er finansieret af Mælkeafgiftsfonden, mens Årets ret med gris 2025 er finansieret af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Begge priser blev uddelt i samarbejde med White Guide Danmark i forbindelse med lanceringen af White Guide 2025.