
EU er enige om bindende mål for reduktion af madaffald
Fødevareindustrien skal frem mod 2030 reducere mængden af madaffald med 10%. L&F har især kæmpet for ensartede målemetoder.
I EU er der netop opnået enighed om at sætte bindende mål for reduktion af madaffald på nationalt plan. For fødevareindustrien er reduktionsmålet 10% i 2030 og for detailhandlen, restaurationsbranchen og husholdninger er reduktionsmålet 30% per indbygger i 2030. Begge mål er baseret på et gennemsnit af mængden i 2021-2023. For primær produktion er der ikke fastsat noget reduktionsmål. Det skyldes især, at data fra sektoren er yderst mangelfulde.
Landbrug & Fødevarer støtter op om, at EU sætter fokus på madaffald og at mængderne reduceres. Landbrug & Fødevarer er tilfredse med, at det endelige kompromis ikke imødekom EU-Parlamentets ønsker om højere målsætninger og at der ikke fastsættes reduktionsmål for primærsektoren på nuværende tidspunkt.
Kompromiset skal nu formelt vedtages af Rådet og EU-parlamentet, inden det kan implementeres i national lovgivning, hvor der må forventes nationale krav og initiativer i forhold til fødevareindustrien.
Landbrug & Fødevarer har fulgt Kommissionens forslag tæt og har været meget aktive for at påvirke EU-parlamentet og den danske regering gennem løbende dialog og bidrage med faglig viden. Vi har udover mål især haft fokus på at sikre bedre og ensartede metoder til måling af madaffald i EU. Landbrug & Fødevarer vil følge den nationale implementering tæt. Vi arbejder også tæt sammen med COPA (den europæiske landbrugsorganisation) på dagsorden bl.a. i EU-platformen for fødevaretab og madaffald.
EU Kommissionen fremsatte i juli 2023 forslag til revision af affaldsrammedirektivet med fokus på tekstil- og madaffald. Forslaget sætter bindende reduktionsmål for madaffald på nationalt plan.