
På turen var der rig mulighed for at diskutere danske produkter og eksportmuligheder for både L&F-viceadm. direktør Flemming Nør-Pedersen og de medrejsende medlemsvirksomheder som Arla og Cimbria.
Saudisk produktion skal udvikles med dansk teknologi
L&F og en række danske virksomheder fra agro- og fødevareindustrien besøgte sidste uge Saudi-Arabien på et eksportfremstød.
De danske landmænd og fødevarevirksomheder er med en klimaeffektiv produktion et eksempel, som mange andre lande kan lære af. Gør de det, så vil det gavne den globale grønne omstilling af landbrugsproduktionen, men det er også en stor eksportmulighed for danske virksomheder, der har kompetencer og løsninger til at gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig.
- Danske agro-virksomheder er frontløbere på kompetencer og teknologier, som kan gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig og ressourceeffektiv. Det har de arbejdet med, også længe inden grøn omstilling af landbruget kom højt på den globale dagsorden. Derfor har vi en styrkeposition på det område, og den skal vi selvfølgelig forfølge, siger Flemming Nør-Pedersen, viceadministrerende direktør i L&F.
Saudi-Arabien er et af de lande, der har et stort potentiale som eksportmarked for grøn, dansk landbrugsteknologi. Hovedstaden Riyadh var i uge 8 mål for et stort erhvervsfremstød arrangeret i samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og den danske ambassade i Saudi-Arabien. Her deltog en række virksomheder inden for foder, ingredienser til fødevarer, staldindretning og -udstyr, håndtering af korn og frø, udstyr til test, kvalitetssikring og kontrol, og fødevaresikkerhed.
Udviklingsspor
Flemming Nør-Pedersen peger på, at det udviklingsspor, der er udstukket med den grønne trepartsaftale, er med til at fastholde de danske virksomheders plads i førerfeltet.
- Var vi landet på den afviklingsstrategi af landbruget, som en del politikere ønskede, så havde vi også måttet sige farvel til at kunne være konkurrencedygtige på klima- og miljøteknologier. Man kan ikke lave landbrugsinnovation i et land uden en stærk og udviklingsorienteret landbrugssektor.
Saudi Arabien er et af de lande, der er meget interessante i den sammenhæng.
- Saudi Arabien har 35 millioner indbyggere, en ung befolkning, en stærk økonomi, der er i vækst, og en klart formuleret strategi om selv at producere en langt større del af de fødevarer, der forbruges, aktuelt er det kun 25 procent. Det er selvfølgelig interessant i forhold til at kunne levere den knowhow og teknologier, som saudierne skal bruge i opbygningen af en bæredygtig fødevareproduktion. Det vil vi med afsætningsfremstødet gerne positionere vores dygtige danske virksomheder til, fastslår Flemming Nør-Pedersen.
Den beskedne selvforsyningsgrad af fødevarer betyder selvfølgelig, at Saudi Arabien også er meget interessant som marked for fødevarevirksomheder. Der er i forvejen en omfattende eksport af danske mejeriprodukter, hvorfor fremstødet også omfattede et delegationsbesøg på Arlas fabrik i Saudi Arabien.
- Befolkningen, hvoraf 60 procent er under 30 år, vokser, og der er samtidig en voksende bevidsthed om betydningen af sund mad og drikkevarer. Det betyder en stigende efterspørgsel på kvalitetsfødevarer, både konventionelle og økologiske. Det er selvfølgelig også interessant for danske virksomheder at få en større del af det her attraktive marked. Derfor har eksportfremstødet også et spor med fokus på fødevarer. Grøn knowhov og teknologi er én ting og skal eksporteres. Men det skal de gode, sunde og danske kvalitetsfødevarer naturligvis også, erklærer Flemming Nør-Pedersen.