Nyhed, 11.marts 2025

Fusion skal øge fødevareklyngens innovationskraft

Den nationale klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark og partnerskabet AgriFoodTure ønsker at fusionere for at styrke information og samarbejde.

En ny stærk innovationsaktør for fødevarer er på vej. På Food & Bio Cluster Denmarks og AgriFoodTures respektive bestyrelsesmøder d. 26. 28. februar er det enstemmigt besluttet at indstille til de kommende generalforsamlinger at vedtage en fusion. Målet er at styrke fødevareklyngens innovation gennem endnu stærkere samarbejde mellem virksomheder, videninstitutioner, NGO’er og myndigheder og derved udvikle løsninger på de store udfordringer, Danmark og verden står overfor.

 

Verdensførende klynge

De to foreninger har stærkt beslægtede formål og indsatsområder, og derved er der et betydeligt potentiale for synergier. Samtidig kan de spille hinanden stærke, idet den ene, Food & BioCluster Denmark, har en meget stærk tilknytning med små og mellemstore virksomheder og med iværksættere inden for klyngen, mens den anden, AgriFoodTure, har tæt samarbejde med de største virksomheder inden for fødevareklyngen og med alle de danske universiteter. Fusionen vil derfor styrke innovationen og det tværgående samarbejde i den danske fødevareklynge - til gavn for både små, mellemstore og store virksomheder samt det danske samfund.

 

- Uden innovation var den danske fødevareklynge ikke blevet verdensførende, som den er i dag. Men tiden er nu kommet til at skifte gear og fokusere den tværgående innovationsindsats i én samlet organisation. Ambitionen er, at innovation i klyngen skal sikre Danmarks position i den globale fortrop i forhold til at udvikle løsninger, der adresserer klima-, miljø- og biodiversitetsudfordringerne og fremmer sundhed og ernæring, siger Anders M. Klöcker, innovationsdirektør i Landbrug & Fødevarer,

Næste skridt i processen frem mod en fusion er, at forslaget fremlægges på organisationernes generalforsamlinger den 24. april 2025.

Initiativet til fusionen er kommet fra formandskaberne i de respektive organisationer, herunder formanden for FBCD A/S, Anders M. Klöcker, innovationsdirektør i Landbrug & Fødevarer.

 

 

Kort om de to foreninger:

 

Food & Bio Cluster Denmark er Danmarks nationale klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer, udpeget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og tæller ca. 500 medlemmer. Klyngeorganisationens formål er at styrke innovationskraften i hele værdikæden for fødevarer og bioressourcer. Foreningen blev dannet i 2020 efter en fusion af fire mindre klynge- og netværksorganisationer. Den offentlige finansiering er hidtil kommet fortrinsvis fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt EU-midler.

 

AgriFoodTure er et partnerskab bestående af 70+ partnere forenet i en fælles vision for dansk landbrugs- og fødevareproduktion. AgriFoodTure er resultatet af et fælles roadmap, skrevet og indsendt af omkring 300 forskere og eksperter fra alle danske universiteter og flere forskningsinstitutioner i den danske fødevareklynge. Den offentlige finansiering er hidtil kommet fra Innovationsfonden. Arla-CEO Peder Tuborgh er bestyrelsesformand for AgriFoodTure.