
Plantetopmøde baner vej for flere planter i 1 mio måltider
Der skal endnu flere planter i de mere end 1 million måltider, der hver dag serveres i offentlige køkkener og private restauranter og kantiner.
Med det mål var 300 producenter og madprofessionelle samlet til Plantetopmøde i København den. 4 marts.
Landbrug & Fødevarer var partner på mødet, da Hotel- og Restaurantskolen åbnede dørene til årets Plantetopmøde, der blev afholdt for at sætte det grønne på dagsordenen i professionelle køkkener i hele Danmark.
Mere end 300 køkkenledere fra alle landets regioner samt en bred skare af små og store virksomheder, private kantiner og restauranter deltog i flere spor med debatter og masterclasses om den grønne omstilling.
En af dagens spor var Lærke Kirstine Lund, sektorchef for planter og planterige fødevarer i Landbrug & Fødevarer moderator på.
- Den grønne omstilling foregår ikke kun på markerne. Den foregår heller ikke kun i gryderne. Omstilling handler lige så meget om alt det man kan skrue på rundt om måltidet. Det handlede mit spor om, siger Lærke Kirstine Lund, der fremhæver kommunikation som en afgørende faktor – og ikke mindst evnen til at tage det grønne værtskab på sig
Med på scenen havde hun blandt andre Rasmus Bredahl, Karen Hertz fra Meyers, Mona Carøe Jensen fra Regionshospitalet Randers og Rasmus Downes-Rasmussen fra Comwell Hotels
-Ud fra debatterne fandt vi frem til, at der er flere måder, hvorpå man kan få flere planterige måltider i de offentlige og private kantiner. Det er oplagt at starte med en analyse af ethvert køkken. Hvor er mulighederne for at integrere flere råvarer fra planteriget? Det kan man både blive klog på ved at kigge på indkøbsdata og justere de daglige indkøb.
- Men den menneskelige faktor er også vigtig. Køkkenledere lytter i høj grad til hinanden, så for hver ”grøn ambassadør” er der 10, der kan blive inspireret. Derfor er Plantetopmødet en vigtig milepæl. For det er her, der virkelig bliver sat gang i ”grønne ambassadører” fra hele landet, siger Lærke Lund.
- Det offentlige serverer hver dag over en million måltider, der bl.a. bliver leveret til børn i dagtilbud, ældre samt offentligt ansatte.
- Plantetopmødet blev afholdt i samarbejde mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Kost & Ernæringsforbundet, Madfællesskabet og Planteværket og er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer.
- Sektorchef Lærke Kirstine Lund arbejder i Landbrug & Fødevarers afdeling for markeder, fødevarer og gastronomi. Her arbejder også chefkonsulent for gastronomi og foodservice, Anders Nicolajsen, der var ansvarlig for et gastronomi-spor på Plantetopmødet. Lærke og Anders kan kontaktes på henholdsvis lld@lf.dk og andn@lf.dk