Nyhed, 08.april 2025

Halvdelen af importerede honninger er måske forfalsket

Danskerne elsker honning for dens naturlige sødme og sundhedsmæssige fordele, men hvor sikker kan du være på, at det produkt, du køber, faktisk er ægte honning?

En rapport fra Europa-Kommissionen afslører, at næsten 50% af den kontrollerede honning fra lande uden for EU kan være forfalsket. Undersøgelsen, der omfattede 320 prøver, viser en udbredt brug af sukkerbaserede tilsætninger, hvilket rejser alvorlige bekymringer om kvaliteten af importeret honning og gennemsigtigheden på honningmarkedet. Nyere undersøgelser med brug af nye DNA-testmetoder, ser andelen af forfalskninger ud til at være endnu højere.

Forfalsket honning rammer også danske forbrugere

Forfalskning af honning sker, når produktet ikke er fremstillet af bier, men i stedet indeholder sukkerstoffer lavet af majs, sukkerrør eller roer. Ifølge EU's honningdirektiv må intet tilsættes eller fjernes fra ægte honning, men rapporten peger på, at dette krav ofte overtrædes i de importerede varer.

Der er ikke fundet forfalskninger i dansk honning. Men ser man i supermarkeder er størstedelen af honningen ikke af dansk oprindelse, og derfor er der risiko for forfalsket honning bliver solgt i Danmark.

-Forfalsket honning på markedet kan have flere konsekvenser, herunder at der skabes mistillid til honningprodukter, det giver lavere forbruger sikkerhed og risiko for mindre insektbestøvning, forklare Thomas Holst, Chefkonsulent i EU & Frø i Landbrug & Fødevarer.

Det bliver nemmere at vælge oprindelig dansk honning

I dag er det svært at se hvor honning kommer fra, fordi de fleste honninger er mærket med oprindelsen: Blanding af honning fra lande i og uden for EU. Det betyder, at forbrugere, der tror, de støtter danske biavlere, i virkeligheden kan købe importeret forfalsket honning uden at vide det.

EU har taget affære og vedtaget nye regler for at øge gennemsigtigheden på honningmarkedet. Som en del af en revision af morgenmadsdirektivet er der bl.a. beslutter klarere mærkning, så forbrugerne lettere kan se oprindelseslandet for honningen, der tydeligt skal fremgå af etiketten. De regler træder i kraft i 2026.

Hos Dansk Biavlerforening anerkender man problematikken i dag og opfordrer forbrugerne til at vælge lokalproduceret honning:

"Hvis forbrugerne vil være sikre, bør de vælge honning, hvor teksten ”Dansk honning” klart fremgår. Dels for at undgå forfalsket, importeret honning, men også fordi dansk honning bidrager til bestøvning af danske afgrøder," siger Torben Strømgaard Hansen, formand for Danmarks Biavlerforening.

 

Sikring af ægte honning handler ikke kun om forbrugerrettigheder – det har også betydning for biodiversitet og biavlere, da de danske erhvervsbiavlere forsvinder hvis de fortsat skal konkurrere mod forfalskninger der er meget billige at lave samt fødevareintegriteten for honning udhules.

 

Sådan sikrer du dig ægte honning

  • Købe direkte fra lokale biavlere
  • Se efter danskproduceret honning , hvor teksten ”Dansk honning” klart fremgår.
  • Undgå ultrabillig honning, der ofte kan være forfalsket