Nyhed, 01.december 2020

Unibio - nyt medlem hos Landbrug & Fødevarer

Vi er glade for at kunne byde biotekvirksomheden Unibio velkommen, der er nyt medlem hos Landbrug & Fødevarer. Læs med her og lær virksomheden bedre at kende.

Unibio er et dansk industrielt biotekselskab, som har udviklet en fermenteringsmetode til produktion af et bæredygtigt og økologisk højkoncentreret protein med metan som kulstofkilde. Metanen kan komme fra drivhusgas, biogas eller overskydende naturgas, som i visse lande afbrændes i forbindelse med olieproduktion. Udledningen af CO2 reduceres markant, hvis det bruges til fremstilling af protein i stedet for at blive brændt af.

Fermenteringen sker i den patenterede U-Loop® fermenter, som er formet som et vertikalt U med en tank i toppen. Efter fermenteringen efterbehandles biomassen til protein enten som pulver eller granulat, som kan bruges direkte som ingrediens i foder. Proteinet har et højt råproteinindhold på omkring 70% og kan potentielt erstatte andre højkoncentrerede proteiner som fiskemel og sojaskrå som ingrediens i foder. 

Sidste år rejste Unibio 104 mio. kr. fra investorer, og i år fik virksomheden en international blåstempling ved at komme med i Feed-X-programmet. Formålet med FEED-X-programmet er at flytte 10% af den globale fødevareindustri - ca. 107 m tons - for at reducere foderrelaterede miljøpåvirkninger markant. Reduktionen skal ske ved at indføre alternative foderingredienser og foderrelaterede teknologier i værdikæder for akvakultur. Feed-X-programmet understøttes af et panel bestående af 13 internationale eksperter, herunder repræsentanter fra Skretting, IKEA, DTU Aqua, Verdensnaturfonden, Cambridge Universitet, Surrey Universitet, DNV GL (certificeringsorgan) og Verdensbanken samt private investeringspartnere.

Unibio deltog i 2019 SDG Accelerator i 2019, som er et UNDP-program, som har til formål at accelerere små og mellemstore danske industrivirksomheders arbejde med at udvikle nye produkter, tjenester og forretningsmodeller og dermed bidrage til FN's Verdensmål. Programmet finansieres af Industriens Fond og kører i Danmark i 2018 og 2019. 

Bæredygtighed ligger i Unibios DNA, og virksomheden fremhæver følgende fire af FN's Verdensmål, hvor deres produkt kan bidrage:

  • SDG 2 – Stop sult: Uniprotein® produktet kan produceres i store – nærmest ubegrænsede mængder – og er et alternativ til eksisterende proteinkilder.
  • SDG 12 – Ansvarligt forbrug og produktion: Unibio’s teknologi reducerer brugen af vand ved fremstilling af protein. Til 1 kg Uniprotein® produkt bruges 10 l vand. Vandet fra U-Loop® fermenteren kan desuden genbruges, hvilket vil reducere vandforbruget yderligere. 
  • SDG 14 - Livet i havet: Uniprotein® produktets sammensætning gør at det potentielt kan erstatte fiskemel.
  • SDG 15 Livet på land: For årligt at producere 1000 tons Uniprotein® produkt kræves 1.000 m² land. Til sammenligning kræver det 8,510,300 m² land at producere 1.000 tons sojaprotein årligt. Sammensætningen af Uniprotein® produktet gør, at det vil kunne erstatte højkoncentreret sojaprotein. 
Unibios fremtidige mål handler om at sælge de alternative proteiner til store dele af verden. Deres potentielle aftagere i Danmark er DLG, Danish Agro, Vestjyllands Andel og fiskefoderproducenter, og dermed tage en lille del af markedsandelen. Allerede nu deltager Unibio i et GUDP-projekt sammen med DLG og Danish Agro som du kan læse mere om her.
 
Virksomheden Unibio beskæftiger pt 43 medarbejdere og ledes fra hovedkontoret i Roskilde. Unibio driver både et pilot- og semiindustrielt demonstrationsanlæg i Kalundborg. Virksomheden er ejet af den stiftende Busch-Larsen familie og en gruppe private investorer samt Mitsubishi Corporation.
 
Hvis du vil læse mere om det nye medlem Unibio, kan du besøge deres hjemmesiden her.

Kontakt