
Ethylenoxid i importerede ingredienser
I september 2020 blev der fundet høje koncentrationer af pesticidet ethylenoxid i sendinger af sesamfrø importeret til EU fra Indien.
Der blev derfor indført krav om kemiske analyser for 50% af de indkomne sendinger med ikrafttrædelse d. 26. oktober 2020 med KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2020/1540 af 22. oktober 2020 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2019/1793 for så vidt angår sesamfrø med oprindelse i Indien.
Derudover er der, fra d. 1. januar 2021, implementeret 100% kontrol af importerede økologiske sesamfrø fra Indien.
Siden januar 2021 er der også fundet ethylenoxid i andre fødevarer, så som krydderier, fra lande uden for EU. Ethylenoxid er ikke godkendt til brug som pesticid i EU. Kilden til fund af ethylenoxid vurderes at være bevidst brug af stoffet i lande uden for EU, hvor stoffet bruges til at bekæmpe bakterier og andre skadevoldere i fødevaren.
På det seneste er der set en række tilbagekaldelser af sammensatte fødevarer som følge af fund af ethylenoxid. Dette sker på baggrund af, at EU-Kommissionen har understreget, at fødevarer med restindhold af ethylenoxid over grænseværdien samt alle produkter, hvor disse fødevarer indgår - bør vurderes som farlige jf. artikel 14, i fødevareforordningen 178/2002. Baggrunden for dette er, at det er vurderet, at stoffet kan skade arveanlæggene og være kræftfremkaldende. Grænseværdien / MRL for ethylenoxid er sat til detektionsgrænsen for stoffet.
Der kan findes mere information og svar på relevante spørgsmål på Fødevarestyrelsens hjemmeside.