Nyhed, 12.april 2021

Frysetørringsmuligheder til ingrediensproducenter

En dansk frysetørringsvirksomhed fortæller om mulighederne inden for frysetørring. Læs om hvordan frysetørring bevarer fødevareingrediensers egenskaber.

European Freeze Dry blev grundlagt i 1964 og senere i 2005 fusioneret med en engelsk frysetørringsvirksomhed. Tilsammen har disse virksomheder i dag mere end 50 års erfaring med frysetørring. Virksomheden startede dengang med at frysetørre frugt og krydderier. I dag består European Freeze Dry af 60 medarbejdere fordelt på tre fabrikker i Danmark og England. European Freeze Dry har udviklet sig fra at frysetørre traditionelle fødevareingredienser som grøntsager, urter, frugter/bær og kød/skaldyr, til i dag også at producere færdigretter til outdoormarkedet og som feltrationer til forsvaret. Virksomheden laver også kommisionstørring for andre virksomheder, her f.eks. fødevareingredienser, mejerikulturer probiotika, prebiotika, infant food osv. European Freeze Dry frysetørrer for virksomheder, der ikke selv har et frysetørringsanlæg eller for virksomheder, der har utilstrækkelig frysetørringskapacitet i egen produktion.

Hvad kan frysetørring?

Frysetørring som proces går ud på, at et koncentreret flydende produkt eller et stykke kød eller grøntsag fryses til en temperatur mellem -20˚C og -45˚C. Herefter placeres produktet på bakker i et tørreskab, hvor alt luft suges ud. På denne måde omdannes isen direkte til damp uden den mellemliggende væskefase. Frysetørring er dermed en meget skånsom måde at tørre produkter på, da både farve, smag, struktur, ernæringsværdi og funktionalitet bevares. Desuden kan nogle frysetørrede produkter holde sig helt op til 20 år!

Hvad kan European Freeze Dry tilbyde ingrediensvirksomheder?

Spørger man European Freeze Drys CEO Poul Ruben Andersen, kan næsten alt frysetørres! Han understreger, at frysetørring er en oplagt metode til præservering af ingredienser, også hvis man ønsker sit produkt på pulverform. European Freeze Dry kan frysetørre økologisk, vegansk, halal og kosher, og produkterne holdes fuldstændig adskilt blandt andet af hensyn til allergener. European Freeze Dry bliver en del af produktionskæden hos kunden, når man vælger at frysetørre hos dem. 

European Freeze Dry mærker også den vegetariske/veganske bølge og efterspørgslen på plantebaserede ingredienser er stigende. Virksomheden oplever i disse år i højere grad et skifte fra frysetørring af animalske produkter til vegetabilske produkter. 

European Freeze Drys erfaringer med Brexit-situationen

European Freeze Dry har også produktion i England og har derfor også mærket effekterne af EU/UK-aftalen. Virksomheden har erfaret, at Brexit har affødt en del mere bureaukrati i form af papirarbejde, og de, ligesom mange andre, arbejder målrettet mod at opnå en rutine med alt det ekstra det kræver at eksportere fra og importere til England. European Freeze Dry vurderer, at det i fremtiden kan blive nødvendigt for virksomheden at flytte produktionen fra England til Danmark for at minimere transporten over kanalen. Frysetørring er en meget specialiseret fødevarehåndtering og frysetørringsanlæggene er ikke mange i Europa. I fremtiden får virksomheden formentlig endnu mere travlt, da de oplever en stigende interesse fra udlandet. Her bl.a. fra Asien, Oceanien, Nordamerika, USA, Canada. 

Hvis du vil læse mere om European Freeze Dry kan du besøge deres hjemmeside her.