
Farveneutral mikroalge til fødevarer med lavt CO2-footprint
Aliga har udviklet og patenteret en Chlorella-mikroalge. Den farve-, lugt- og smagsneutrale alge har vist potentiale som erstatning for proteiner til fødevarer.
For hvert kg algeprotein Aliga producerer, har de et CO2-footprint på kun ca. 1,2 kg, hvilket er lavt for en fødevare. Alger er det første led i fødekæden og har faktisk altid været en del af kosttilskud- og fødevareingredienssortimentet i Asien. Udfordringen, i den vestlige verden, er at øge forbrugerens kendskab og forståelse af havets planter som bæredygtige næringsrige fødevareressourcer!
Chlorella algen
Chlorella-algen er en af de ca. 10 godkendte mikroalger til fødevarer i EU og har mange ernæringsmæssige fordele. Chlorella indeholder store mængder protein, kostfibre, vitaminer og mineraler. Faktisk indeholder algen mere end 40% protein og de 13 vigtige aminosyrer. Især det store indhold af B12-vitamin er brugbart i vegetariske og veganske produkter, hvor B12-indholdet normalvis er lavere end i animalske produkter. Den blege Chlorella-alge har især vist sig anvendelig i drikke såsom proteinrige juices og energidrikke, men er også velegnet som proteinerstatning og/eller supplement i produkter som brød, pasta, pesto og andre dagligdagsprodukter. Aliga´s produkter til fødevareingredienser og kosttilskud markedsføres under deres brand Aliga Aqtive.
Aliga producerer en bestemt type Chlorella alge som den eneste kommercielle virksomhed i Skandinavien. Den grønne alge bruges til foder i fiskedambrug og som næringsrigt kosttilskud, men en egenudviklet og patenteret alge har gjort det muligt at producere en helt farve-, lugt- og smagsfri variant, der er anvendelig som ingrediens i fødevarer. Aliga er den eneste i verden som har patenteret og udviklet en bleg alge på netop denne næringsrige alge fra Chlorella-familien, hvor den grønne farve, i form af klorofyl, er fjernet. Pigmentet klorofyl ses ofte i forbindelse med tilstedeværelsen af antioxidanter og betakarotener, hvorfor klorofyl ikke fjernes ved anvendelse i kosttilskud. Den blege Chlorella er meget anvendelig som fødevareingrediens, da den ikke påvirker produktets udseende eller smag væsentligt. Hos Aliga opdyrker de selv algerne helt fra bunden i et 100% sterilt miljø fra deres eget laboratorium til fermenteringstanke, hvorefter de spraytørres.
